Hlavní obsah

Několik set strojů Jawa míří na čtvrtý ročník srazu přátel této značky

Novinky, Dana Ehlová

Už počtvrté se obec Ledce a areál tamního koupaliště stanou „středem zeměkoule“ pro majitele strojů značky Jawa. V sobotu 8. června se tu totiž uskuteční 4. ročník Srazu přátel této značky, který pořádá parta nadšenců z místního Klubu netradičních nápadů.

Foto: Dana Ehlová

V sobotu 8. června se v Ledcích uskuteční 4. ročník Sraz přátel značky Jawa, který pořádá parta nadšenců z Klubu netradičních nápadů.

Článek

Přihlášky se hromadí, a tak zvládnout velký nápor majitelů strojů Jawa, může jen zkušený a léty protřelý organizátor – to ovšem Klub netradičních nápadů splňuje po všech stránkách, neboť jeho akce jsou známy nejen na východě Čech, ale ještě mnohem, mnohem dál.

Přejímka strojů začne v 8 hodin a potrvá dvě hodiny, aby úderem desáté mohl být další ročník srazu, na němž se název Jawa skloňuje ve všech pádech, oficiálně zahájen.

„Na letošní sraz máme zatím přihlášeno okolo 150 strojů, ale očekáváme, že většina účastníků se přihlásí až na místě, stejně jako v minulém roce, kdy k nám dorazilo více než 400 motocyklů značky Jawa, z nich nejčastěji oblíbené modely Panelka, Kývačka nebo Pionýr. K vidění však bylo i pár strojů předválečné výroby, například Jawa Robot nebo vzácná Jawa 500 OHV zvaná Rumpál, automobily Jawa Minor a také několik veteránů z dílen ostatních značek. Přinejmenším stejnou účast očekáváme podle dosavadních ohlasů i letos,“ prozradil Jan Šmída z týmu pořadatelů.

Oproti předchozím ročníkům se organizátoři snažili obohatit především doprovodný program, aby bylo o zábavu postaráno skutečně po celou dobu srazu. K tomu Jan Šmída uvedl: „Kromě krásných strojů a reportáží s jejich majiteli promítaných na velkoplošné projekci se tak návštěvníci mohou těšit třeba na cestovatelské vyprávění nadšenců, kteří na svých jawách projezdili půl světa.“

Potom pokřtí nové CD jarmareční kapela Nešlapeto, jejíž vystoupení se stalo tradiční součástí srazu.

A pak bude na řadě další překvapení, k němuž člen Klubu netradičních nápadů řekl: „Při přípravách jsme si dali nejvíce záležet na letošní novince v podobě retro módní přehlídky, která startuje přesně v poledne na mole vybudovaném přímo na hladině ledeckého koupaliště. Stejně jako v případě vystavovaných strojů i na přehlídkovém mole budou k vidění poklady z předválečných šatníků zrovna jako kousky z šedesátých, sedmdesátých nebo osmdesátých let. Kostýmy jsme hledali, kde se dalo. Některé jsme ulovili na půdách a v zaprášených almarách přímo ve vesnici, zbylé nám zapůjčily divadelní soubory z okolí. Diváci si je budou moci vychutnat za hudebního doprovodu na třech desítkách modelek a modelů z naší obce, o zábavu tak určitě nebude nouze.“

Ve 13 hodin přijde na řadu řidičské umění, zručnost, ale také správná muška a k tomu pořádná dávka recese, protože to závod v Jawatlonu (motoristické obdobě populárního biatlonu) v Ledcích přináší od začátku do konce.

I další bod programu je tradiční – spanilou jízdu k rodnému domu zakladatele značky Jawa Ing. Františka Janečka považují účastníci akce za stavovskou čest. Vzát hold muži, který se 23. ledna 1878 narodil nedaleko odsud - v části obce Ledce zvané Klášter nad Dědinou, tak pravidelně vyráží "nekonečná" kolona motorek i aut.

Večerní zábava pak utužuje kamarádství a jistě i letos přinese spoustu zajímavých setkání a plánů na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám