Hlavní obsah

Nejznámější dům v Dobrušce načas změnil vzhled

Novinky, Dana Ehlová

Rodný domek F. V. Heka (Jiráskova F. L. Věka), který se stal jedním ze symbolů Dobrušky a turisty jednou z nejvyhledávanějších památek, změnil s koncem letošní hlavní turistické sezony načas svůj vzhled. Chybí mu totiž charakteristická dřevěná pavlač, součást prohlídek návštěvníků.

Foto: Dana Ehlová

Rodný domek F. Vl. Heka v Dobrušce načas změnil vzhled. Zmizela z něj dřevěná pavlač (vlevo).

Článek

Dům číslo popisné 185 v Novoměstské ulici v Dobrušce se šindelovou střechou, ozdobným štítem a dřevěnou pavlačí se nachází doslova na dohled z historického centra města.

Není významný jen tím, že se v něm 11. dubna 1769 narodil František Vladislav Hek, národní buditel, hudebník a spisovatel, kterého zpopularizoval Alois Jirásek jako F. L. Věka, dokládá také původní ráz dobrušské architektury 18. století, neboť unikl ničivým požárům, jež město postihly v letech 1806 a 1866.

Poté, co F. L. Věka proslavil oblíbený televizní seriál režiséra Františka Filipa, byla v domku otevřena v květnu 1972 muzejní expozice. Obytná místnost a kupecký krám jsou vybaveny dobovým nábytkem, třetí místnost připomíná Hekův život a dílo.

Vraťme se však k pavlači. Ta musela být kvůli havarijnímu stavu dřeva, z něhož je zhotovena, návštěvníkům uzavřena. Městem vybraná firma poté pavlač demontovala a zhotoví novou. Po dokončení ji prostřednictvím zapuštění spodních trámů do původních otvorů ukotví zpět k historickému objektu.   

Oprava bude stát téměř 125 tisíc korun, přičemž polovinu pokryje získaná dotace. Hotovo by mělo být do konce listopadu. V brzké budoucnosti se na domku plánuje také oprava střechy a krovů, aby dál mohl sloužit jako nejnavštěvovanější muzejní expozice v Dobrušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám