Hlavní obsah

Nejzajímavější historické varhany Karlovarska představuje Michaela Káčerková

Novinky, Dana Ehlová

Michaela Káčerková patří k výrazným osobnostem naší současné hudební scény. Už od studií se zajímala o starší cenné a dochované královské nástroje a nyní se rozhodla, že pozoruhodné nástroje rodného regionu představí prostřednictvím projektu Historické varhany Karlovarského kraje.

Foto: Ondřej Kalmán

Michaela Káčerková se už od studií zajímala o starší cenné a dochované královské nástroje a nedávno vydala CD Historické varhany Karlovarského kraje.

Článek

Nedávno jste vydala CD s názvem Historické varhany Karlovarského kraje. Dlouhodobě se historickým varhanám v kraji věnujete - můžete nám projekt blíže představit?

Nahrávací projekt “Historické varhany Karlovarského kraje” je projektem dlouhodobým a postupně obsáhne nejzajímavější historické nástroje regionu. Pro jednotlivé desky volím nástroje, které si bez zásadnějších zásahů zachovaly svůj původní zvukový charakter a navíc dosud na žádné nahrávce zachyceny nejsou. S projektem ovšem souvisí i péče o tyto vzácné varhany, organizování benefičních koncertů a shánění finančních prostředků na jejich údržbu a opravu. Nahrávání je tedy až takovou třešničkou na dortu (úsměv). V listopadu mi vyšla u vydavatelství ARTA první deska z této série. V minulém týdnu jsem nahrála druhou desku na varhany v Jáchymově, ta by měla vyjít v létě.

Na první nahrávce představujete královský nástroj z kostela sv. Petra a Pavla v Karlových Varech. Čím je pozoruhodný? Jaké skladby a autory jste zařadila do výběru?

V karlovarském kostele sv. Petra a Pavla se nacházejí varhany z roku 1894 postavené drážďanskou firmou Jahn. Jak bylo u nástrojů té doby v západních Čechách obvyklé, jde o nástroj výborně řemeslně zpracovaný a žádný „odborník“ se ho později nepokoušel „vylepšovat“ – mnoho podobných nástrojů bohužel takové štěstí nemělo. Nástroj je mimořádný svou zvukovou barevností a tu se také snažím v nahrávce co nejlépe představit. Jedná se o nástroj romantický, hraji tedy díla, která odpovídají jeho době a dispozici - skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Maxe Regera, Bohuslava Martinů...

Polovina skladeb na CD pochází od českých skladatelů. Má česká varhanní tvorba důležité místo ve vašem repertoáru? 

Zásadní. Skladby českých autorů zařazuji do programů svých koncertů vždy, o to více na koncertech v cizině. Je to častý model, že interpret hraje hudbu “svých” autorů - já se toho rozhodně držím. Kvalitní české varhanní tvorby máme dost.

Plánujete pokračování cyklu představování historických nástrojů v kraji?

Jistě. Dalším cílem budou varhany v Bochově, které jsou nově zrestaurovány, nutno říci, že znamenitě! Ne všechny nástroje, které by si to zasloužily, se však na desky dostanou. Různé další místní skvosty bude ale nadále možné postupně slyšet v rámci Karlovarských varhanních večerů i varhanní řady Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera, který v roce 2020 vstoupí do svého šestého ročníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám