Hlavní obsah

Nejvíce střežená komnata i "tajná" chodba se o víkendu otevřely na zámku v Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Třetí říjnový víkend patřil na zámku v Opočně mimořádným prohlídkám běžně nepřístupných prostor, které se setkaly s velkým zájmem veřejnosti. Návštěvníkům se postupně otevřely stříbrnice, kuchyň a přípravna jídel, lovecký sál, Francouzská knihovna, spojovací chodba, oratoř kostela a letohrádek.

Foto: Dana Ehlová

Mimořádně prohlídky běžně nepřístupných prostor se na zámku v Opočně konaly 19. a 20. října.

Článek

Na prostory, jimiž nevedou trasy běžných prohlídek, byli milovníci historie opravdu zvědavi, což se projevilo už v rezervacích míst na jednotlivé vstupy, které zájemci vyčerpali několik dní před samotným konáním.

Jako první viděli majitelé vstupenek v minulosti nejvíce střeženou místnost na zámku – tzv.  stříbrnici, tedy místnost, kde se ukládaly cennosti. I po mnoha letech nepoužívání lze název komnaty odvodit i od bělostně stříbrné skříně s mnoha uzamykatelnými úkryty.

Poté přišla na řadu kuchyň s přípravnou jídel. Leckoho jistě překvapila nejen značná rozlehlost prostor, ale také technické vybavení – nádrž na teplou vodu, osvětlení, elektrický výtah se strojovnou, lednice, mašinka na leštění stříbrných příborů. Zvláště pánskou část skupin zajímalo technické řešení zdviže s automatickou brzdou a dalších důmyslných "vychytávek".

Přes reprezentativní lovecký sál tvarem evokující mořský koráb s mnoha vzácnými trofejemi všude, kam oko návštěvníka dohlédne, se dál pokračovalo do Francouzské knihovny - osobní knihovny knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda. Tato stroze, ale účelně, vybavená místnost se stěnami pokrytými regály na knihy byla zpřístupněna úplně poprvé v historii.

Zvláště místní se těšili na čtvrt kilometru dlouhou spojovací (a v případě potřeby také únikovou) chodbu s několika výhledy do podzimem zbarvené zámecké obory.

Odbočka odtud vedla do oratoře kostela Nejsvětější Trojice, kde si pohled z výšky do největšího opočenského svatostánku nenechal ujít téměř nikdo.

Dlouhá chodba končí v letohrádku, kde v arkádové síni končily i letošní netradiční prohlídky zámku v Opočně.

Reklama

Výběr článků

Načítám