Hlavní obsah

Největší socha vyřezaná z jednoho kusu ebenového dřeva bude k vidění v RockOpeře Praha

Novinky, Tomáš Kopečný

RockOpera Praha hostí unikátní umělecké dílo z Afriky. Ve foyer je umístěna největší a nejpropracovanější socha na světě vyřezávaná z jednoho kusu ebenového dřeva – tzv. africký strom života. Poprvé ji 22. dubna spatří návštěvníci představení 7 proti Thébám.

Foto: Archív RockOpera Praha

RockOpera Praha ve foyer vystavujeme největší ebenovou sochu na světě, africký strom života. Váží 450kg a měří 3 metry a 75 centimetrů.

Článek

„Naši diváci se nyní mohou kromě divadelního představení těšit na nový výtvarný počin. Ve foyer vystavujeme největší ebenovou sochu na světě, africký strom života (Ujamaa). Váží 450 kg a měří 3 metry a 75 centimetrů. Podobnou v menších rozměrech vlastní například i Barack Obama. Vytvořil ji tanzánský řezbář Atanasi Bernard Machinga v průběhu čtyř let. Dřevořezba vyniká ve způsobu, komplikovanosti, precizním zpracování a množství a rozmanitosti motivů, z nichž každý je originál. Prodej sochy má podpořit tradici makondského řezbářství v Tanzánii,“ popsala unikátní dílo zakladatelka a umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest. 

Vznik uměleckého stylu Ujamaa sahá až do roku 1960, centrem makondského řezbářství bylo tehdy město Mueda v severním Mosambiku. Do Tanzanie se dostalo díky uprchlíkům při masakru portugalskou armádou, mezi nimiž byl také Atanasiho otec. Atanasi je nejmladším a zároveň jedním z posledních tradičních řezbářů v Tanzanii.

Počet řezbářů uctívajících tradiční hodnoty v současnosti neustále ubývá, a proto je potřeba jejich tvorbu podporovat, aby v dalších desetiletích zcela nevymizela.

„První možnost vidět strom života bude při uvedení opery 7 proti Thébám. Lidé tak mohou během večera zažít na jednom místě dvě výjimečná kulturní díla. Těšíme se všechny, kteří si již pořídili vstupenku. Ostatním zájemcům bych poradila, aby s koupí dlouho nezaháleli, v prodeji je totiž už jen třetina,“ dodala Pavla Forest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám