Hlavní obsah

Největší slopestyle biková akce v ČR s aprílovým rozmarem

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Již podeváté se FFT Bike Park pod Duklou v Ústí nad Orlicí proměnil na westernové městečko a v sobotu 15. července v mezinárodní utkání předních bikerů Evropy ve skocích na kolech FFT Slopestyle 2017.

Foto: Stanislava Dvořáková

Bike Park v Ústí nad Orlicí zcela zaplnili stovky diváků, kteří obdivovali akrobatické skoky na kolech.

Článek

Jeden chce, druhý ne, tak se zpívá sice v operetě, ale tentokrát jako by se toto přání přeneslo do westernových melodií. Pořadatelé, závodníci, diváci si přáli krásný slunný den dokreslující atmosféru Arizony, počasí však jako by se spiklo s aprílem a rozhodlo se prosadit svůj doprovodný program.

Ráno přineslo slibný začátek dne a umožnilo tak přesné plnění stanoveného programu. Jako první se utkaly o vítězství děti ve věku do 15 let v pumptracku a bikeři nastoupili na kvalifikační jízdy ve skocích. Ve 14 hodin se však ujalo vlády počasí a s vydatným deštěm veškerou činnost ve westernovém městečku ukončilo.

Naštěstí nic netrvá věčně a pořadatelé se vzdát této akce nehodlali. Navíc nemohli zklamat zahraniční účastníky závodu z Polska, Ruska a Rakouska, ani stovky trpělivých diváků. A tak bleskově přizpůsobili program stávajícím podmínkám. Ředitel závodu Michal Moravec s moderátorem uvedli pro diváky vědomostní kvíz o ceny spojený se seznámením historie závodů ve skocích na kolech. Ostatní pořadatelský sbor se vrhl na vysoušení všech nájezdových drah.

Dojezdové svahy přikryté plachtami zůstaly suché, při nejhorším pro diváky mohla být i ukázka skoků do molitanu, který byl také přikrytý a tedy suchý. Snad se nad touto snahou lidí dole i mraky slitovaly a nechaly se zapudit bílými beránky a slunce účinně přispělo k vysušování.

Tak mohl být rozpoután další program, v kterém členky místní Taneční skupiny FLOW coby Salon Lady rozehřály patřičně divokým kankánem trpělivě čekající publikum, i když vykopnuvší zbytky bahna mířily sem tam i do řad diváků. Další taneční představení souboje kovbojek s indiánkami navodilo nejen pravý letní den, ale i představení jedenácti nejúspěšnějších bikerů pro závěrečné finále.

Závodníci ve třech rozjížďkách předvedli na pozadí nebeských výšin sérii akrobatických obtížných triků - salta, pouštění a protáčení řídítek, včetně celého kola, výskok a přejezd sedm metrů vysoké střechy salonu. Výjimečnou odvahu prokázal Pawel Stachak z Polska, který jezdí na kole bez brzd a zejména Petr Andreev z Ruska při provedení velice obtížného akrobatického prvku, který skončil při dopadu malým nezdarem, ovšem po chvíli odešel i s úsměvem po svých.

Po vyhlášení vítězů dětské soutěže se pódium s třemi šibenicemi s indiánským podáním tří vítězných věnců stalo dějištěm vyhlášení šesti finančně honorovaných míst.

Vítězem se letos stal český biker Jakub Hejl s 81 body, druhý skončil Petr Andreev z Ruska s 79 body a třetí Jakub Sidzina z Polska s 78 body. Další tři místa obsadili Sebastian Koczara a Pawel Stachak, oba z Polska, a Gregor Kleindienst z Rakouska.

Další bikeři se umístili v pořadí Adam Globowicz, Pavel Hospodka, Oszkar Soczynski, Aleš Dryml (Ústí nad Orlicí) a David Staněk.

Vítězem Besttricku s nejobtížnějším trikem backflip, barsflip, to tailwhip se stal Petr Andreev.

Úspěch akce pak všichni společně za zvuků westernových melodií oslavili na Afterparty v Klubu Popráči, no a apríl samozřejmě venku dalším lijákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám