Hlavní obsah

Největší praještěr v plzeňském DinoParku měří třiadvacet metrů

Novinky, Vratislav Konečný

Ani jednoho byste domů jako mazlíčka nechtěli. Ostré zuby, drápy, zobáky a rohy, zkrátka dinosauří svět je nádherná podívaná mezi perfektně vyrobenými modely. I z býložravců s tupým pohledem jde strach, jejich mohutná těla mezi stromy jsou nakročená, občas pohnou hlavou či ocasem. Zařvou a...

Foto: Vratislav Konečný

Tyrannosaurus Rex, nic moc roztomilosti v něm není.

Článek

A nekousnou. Realisticky vyvedené modely pravěkých ještěrů jsou jedinečným místem, jak spojit zábavu s poučením.

Mezi otevřenými tlamami a napřaženými pařáty si uvědomíte, jak je lidstvo, největší ze všech predátorů v dějinách planety, zanedbatelným časovým údajem v dějinách země. Teorií, proč vyhynuli velcí ještěři, existuje mnoho, stále přibývají nové. Jedno je jisté - jurský park už neobnovíme. Pro mnohatunové kolosy i pro rychlonohé saury už by tu nebylo místo.

Plzeňský DinoPark je zasazen do vzrostlého lesa, stromy poskytují dokreslující kulisy pro asi 50 modelů, z toho 8 pohyblivých, což zejména pro menší návštěvníky je zážitek přenáramný. Robotické modely řídí počítač, v každém zvířeti je zabudován vlastní, park je ovládán centrální jednotkou. Na třech hektarech se projdete mezi zvířaty v prostředí, v jakém žila asi před 65 milióny lety.

Jak vědí, že tyrannosaurus viděl lépe než já?

Výborným doplňkem je asi 12minutový 3D film. Ne každé dítě ale vydrží tuto technologii dokoukat dokonce. A protože jen ještěři děti nebaví, mají tu možnost se vyřádit na hřištích, zahrát si třeba na paleontology.

DinoPark Plzeň je součástí plzeňské zoologické zahrady. Největším modelem je 23metrový Apatosaurus. Opravdu má hodně apatický výraz, mozky velkých ještěrů byly s porovnáním s tělem titěrné.

Nejdelší drápy měl Therizinosaurus, byly až 1 metr dlouhé. Největším býložravcem byl téměř neznámý Amphicoelias, který mohl dosahovat délky i přes 50 metrů. Toho tu neuvidíte, ale klasický Tyrannnosaurus, který měl 13krát lepší zrak než lidi, tu na vás zuby cení. Kdo mu měřil dioptrie, mi není jasné.

Někteří i létali

A protože ještěři nelezli jen po zemi, nebo se neproháněli v pramořích, narazíte tu i na létajícího Pteranodona. Na stromě najdete i jeho hnízdo, z kterého vykukuje hlava mláděte.

Hrůza jde ze Stegosaura i ze souboje dvou Pachycephalosaurů. Určitě se zastavíte u Fotosaura, snímek dětské hlavičky v téměř dračí tlamě je určen většinou babičkám

Z parku plynně přejdete do zoo mezi živá zvířata, je to i finančně zajímavé. Více na www.dinopark.cz.   

Strom, který přežil milióny let

Unikátem světového významu je od roku 2006 v DinoParku umístěná živá druhohorní rostlina Wollemi nobilis. Tento strom, druh pravěké borovice, byl objeven v roce 1994 v počtu pouhých 39 exemplářů v australské divočině. Pro botanika je setkání s touto rostlinou totéž, co pro biologa setkání se skutečným, živým dinosaurem. Rostlina žila na Zemi před 175 milióny lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám