Hlavní obsah

Největší leteckou bitvu nad českým územím představuje muzeum v Kovářské

Novinky, Vratislav Konečný

Focke wulfy a messerschmitty se proplétaly jako štiky v hejnu pomalých létajících pevností B-17. Americké stroje se vracely z náletu na Záluží u Mostu. Nad krušnohorskou obcí Kovářská, tehdy Schmiedeberg, se odehrála 11. září 1944 největší letecká bitva nad naším územím.

Foto: Vratislav Konečný

části nalezených, většinou vykopaných předmětů z výzbroje i výstroje

Článek

Němci během šesti minut sestřelili 12 amerických bombardérů. V Kovářské najdete muzeum věnované bitvě a dalším leteckým válečným událostem.

V nenápadné budově jsou díky nadšencům věnujícím se válečné problematice shromážděny stovky předmětů a dokumentů vztahujících se k “černému pondělí“ 11. září 1944. Na Kovářskou se zřítily dvě B-17, jedna na budovu školy.

Skupina nadšenců začala se shromaždováním dokumentů nejen o této bitvě, ale podílejí se na odkrývání strojů sestřelených za války, sbírání dokumentace, organizují setkání veteránů pilotů z obou stran konfliktu. Sešly se zde několikrát posádky luftwaffe i amerického letectva. V roce 1994 v obci odhalili František Fajtl a Alois Šiška, hrdinové RAF, pomník padlým letcům. Expozici otevřeli v roce 1997 veteráni obou válčících stran.

Bombardováním chtěli srazit Němce na kolena   

Zničením průmyslové výroby a železničních uzlů chtěli ve válce Spojenci srazit Německo na kolena. Třetí říše musela suroviny,  zejména ropu, dovážet, proto Američané útočili na ropná pole v rumunské Ploesti. Němci začali s výrobou syntetických paliv z uhlí. Podobně připravovali i kaučuk.

Jedno z velkých zařízení se nacházelo i v Záluží u Mostu. Rafinérii měla vyřadit 100. bombardovací skupina, zvaná Bloody Hundredth, Krvavá stovka, 8. letecké armády USA. Na misi, která měla bombardovat ještě další cíle v Říši, bylo vysláno 1131 bombardérů a 440 stíhaček jako krytí.

Čtyři sta osm létajících pevností letělo vybombardovat německá města Ruhland, Böhlen, Fuldu, Chemnitz a protektorátní továrnu v Záluží u Mostu. Chránilo je 275 stíhaček P-51 Mustang.

Na polních letištích u Drážďan na Američany čekaly německé stíhačky Fw 190A-8 Messerschmitt Bf109 G-6. Němci měli dobrou výstražnou službu, o přilétajícím nepříteli věděli.  

Nelítostný hon

Zatímco bombardéry svrhly svůj náklad na rafinérii, ve vzduchu se zatím odehrávala řada soubojů mezi stíhacím doprovodem. Stroje, jež svrhly náklad bomb, se otáčely nad Chomutovem ve výši asi 7900 metrů, když na ně zaútočily německé stíhačky. Během šesti minut – mezi 12.15 a 12.21 byla 35. squadrona zdecimovaná.

Němcům se podařilo sestřelit dvanáct strojů. Z toho v oblasti Kovářské čtyři, další dva spadly také na našem území. Zbytek nedaleko od hranic. Němci ztratili několik stíhaček. Poté se objevily  mustangy a začal lov na focke wulfy. Několik jich sundali palubní střelci B-17, na skóre kolem 40 strojů to dotáhli piloti stíhaček.

Otevírací doba muzea: sobota a neděle 14 - 18 hodin, středa 10 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám