Hlavní obsah

Největší fotosoutěž světa zná své vítěze, želízka v ohni měli i Češi

Novinky, Martina Pospíšilová

Počet přihlášených fotografií do prestižní fotosoutěže CEWE Photo Award rok od roku stoupá. Mezi soutěžícími z celého světa letos nechyběli ani Češi. Z celkem 448 152 přihlášených fotografií plných emocí bylo přes 23 000 českých.

Foto: Ina Schieferdecker, CEWE Photo Award

Vítězná fotografie CEWE Photo Award

Článek

Každá kategorie soutěže CEWE Photo Award se vztahuje k tématu Our World Is Beautiful (Náš svět je krásný).

„Nejvíce pozornosti poutají fotografie zpravidla odhalující kritické a zoufalé situace, my chceme naopak ukázat příjemnou stránku světa, proto má soutěž podtitul Náš svět je krásný,“ uvádí Dr. Christian Friege, předseda představenstva CEWE a jeden ze sedmi rozhodčích největší otevřené fotosoutěže na světě.

Z celkem deseti kategorií bylo nejvíce snímků přihlášených do kategorie „příroda“, pak „krajina“, „zvířata“, následovala kategorie „lidé“, dále „architektura a infrastruktura“, „cestování a kultura“, „hobby a volný čas“, „sport“, „jídlo“ a „humor“.

Soutěžilo se o novou fototechniku i fotografické produkty od CEWE a ceny za čtvrt milionu eur se rozdávaly až do 1000. místa. Navíc se každý měsíc vyhlašoval vítěz měsíce. Mezi těmito vítězi bylo celkem 5 Čechů, kteří se bohužel do velkého finále nedostali. Počet měsíčních vítězů z České republiky je tak druhý nejvyšší počet z jedné země v Evropě.

Celková vítězka, Ina Schieferdecker, vyhrála i v kategorii „zvířata“, která zachytila veverku stojící na zadních. „Tento obrázek je perfektní kombinací všeho, co dělá fotografii skvělou: nápad, ztvárnění a technické provedení,“ shrnul kolektivní názor poroty Arthus Bertrand. Ina si jako výhru v Přírodovědném muzeu ve Vídni převzala výlet a fotografické vybavení v hodnotě 25 000 eur.

Díky velkému počtu přihlášených fotografií mohl člen představenstva CEWE Thomas Mehlse předat šek na rekordních 44 815,20 EUR, tedy přes 1 milion korun českých mezinárodní organizaci SOS dětské vesničky podporující adolescenty po celém světě se etablovat do společnosti.

„Bylo nám potěšením, že jsme se mohli zúčastnit největší fotografické soutěže na světě,“ řekl Dr. Wilfried Vyslozil, předseda představenstva SOS Children's Villages International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám