Hlavní obsah

Největší běžecká akce v ČR odstartovala i v Ústí nad Orlicí

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

T.J. Sokol a Rozhoupej město ve spolupráci s Městem Ústí nad Orlicí se ve středu 21. června přidaly k oslavám mezinárodního Olympijského dne a spolu s desítkami míst v celé ČR odstartovaly v 18 hodin T-Mobil Olympijský běh.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mezinárodní Olympijský den se 21.června slavil na desítkách míst po celé České republice.

Článek

Historie Olympijského dne sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. V České republice se v rámci Olympijského dne pořádají pod záštitou Českého olympijského výboru od roku 1987 běžecké závody pro všechny věkové kategorie. V letošním roce tato akce připadla na 21. červen se společným startem v 18 hodin na desítkách míst po celé České republice.

Připojení T-Mobilu k akci je podporou propojení technologie se zdravým životním stylem, která dokáže umocnit zážitky ze sportování v tzv. zlatých, stříbrných či bronzových městech, ve školních bězích i v rámci výzvy v běžecké aplikaci ENDOMONDO. Zároveň část startovného bude věnována na podporu charitativní činnosti olympijské nadace, jež umožňuje sportovat mládeži od 6 do 18 let, které v této činnosti brání nedostatek finančních prostředků.

Projekt Česká olympijská nadace je součástí České nadace sportovní reprezentace, jejímž prezidentem je trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný. Patrony jsou olympijští medailisté z Vancouveru, Londýna, Soči a Rio de Janeira. Na start se tak po celé ČR postavili i tito slavní sportovci, aby společně oslavili s ostatními účastníky Olympijský den pohybem. Celkem se tak zapojilo téměř 72 tisíc běžců, což vyneslo příspěvek pro nadaci více než 260 tisíc korun.

V Ústí nad Orlicí na start T-Mobil Olympijského běhu nastoupilo z původně přihlášených 91 účastníků 87 běžců, a to 48 mužů a 39 žen, ve věku od 7 do 59 let.

První letní den se vyznamenal tropickým vedrem, a tak pětikilometrová trasa rozpálenými ulicemi centra města byla docela náročná na fyzickou zdatnost. K zpříjemnění a osvěžení ochotně přispěli dobrovolní hasiči, kteří na dvou místech trasy vytvořili vodní mlhu.

Přes náročnost trati do cíle úspěšně doběhla i dvojice Lebedových, kdy tatínka doprovodil sedmiletý Štěpán, jinak účastník orientačních závodů, či tandem Bednářových, kdy tatínek dovezl do cíle syna Michala.

I Ústí nad Orlicí má své sportovní hvězdy. Ze zkušených závodníků v dresu Rozhoupej město nastoupil David Polák, účastník všech ústeckých 24 hodinovek, Pražského a Rychnovského maratonu i závodů o titul Železný muž. Dále to byly pravidelné účastnice 24 hodinovky na nohách - Monika Jirásková a Jitka Nováková. Nechyběl ani tým Spartan Race Training Group Česká Třebová, který trasu proběhl i s klubovou vlajkou.

Medaile za vítězství si nakonec odnesli v kategorii mužů s následujícími časy Zdeněk Šilar 18:10,18, Jan Roháček 18:26,56 a Bronislav Fridrich 18:40,69. V kategorii žen bylo pořadí Šárka Šachová 23:00,10, Anna Záleská 23:06,67 a Ester Jetmarová 23:42,42. Celkově pak ženy skončily na 21., 22. a 24.místě.

Pomyslné medaile za úspěšné zvládnutí prvního konání Olympijského běhu ve městě patří řediteli závodu Matouši Pořickému, místostarostovi města, Davidu Adamovi z neziskové organizace Rozhoupej město a Vladimíru Lehkému, náčelníkovi T.J. Sokol Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám