Hlavní obsah

Nejteplejší část republiky je rájem bruslařů. Mrazy nejsou potřeba

Novinky, Zdeněk Šmýd

Čím dál větší popularitu si získávají na Slovácku umělá kluziště. Pokud se tam v době adventu chystáte na některou z mnoha vánočních akcí, přibalte si brusle. Určitě se vám budou hodit.

Foto: Zdeněk Šmýd

Obec Dambořice byla stavbou umělého kluziště na Slovácku průkopníkem.

Článek

Rybníky na jihu Moravy zamrzají v posledních letech opravdu jen sporadicky. Není divu, jde o nejteplejší region České republiky. Bruslaři si ale kvůli tomu mohou naříkat čím dál méně. Města a obce totiž investují do uměle chlazených kluzišť, která jsou schopná pokrýt pro bruslaře celou zimní sezonu.

V posledních dvou letech se nově objevily umělé plochy v jižní části Slovácka ve Veselí nad Moravou, Kyjově a Vracově. Letos tuto možnost nedávno zkušebně nabídl i Bzenec. Průkopníkem přitom byly Dambořice, kam jezdí bruslit nadšenci už více než deset let.

Kyjov a Veselí už bruslí

Kyjov a Veselí nad Moravou už letos zahájily sezonu. Dambořice poprvé otevřou v sobotu 8. 12. Vracov plánoval zahájení bruslení 6. 12., ale kvůli špatnému počasí prozatím vyčkává. Dopoledne kluziště využívají hlavně školy, odpoledne veřejnost. A ta se často sjíždí z opravdu širokého okolí.

Skupiny toužící po hokejových mačích mají možnost si pronajmout celou plochu. Běžně si lze domluvit broušení bruslí a Veselí nad Moravou je letos dokonce začíná půjčovat. Stejné město navíc každou adventní neděli nabízí u ledu kulturní program.

Pozadu nezůstává ani severní část Slovácka ve Zlínském kraji, přestože disponuje dvěma zimními stadiony. Vloni poprvé tam připravila umělá kluziště města Uherský Brod a Uherské Hradiště.

Celá situace se ale asi nelíbí přírodě, která zřejmě chce mít na výrobu ledu monopol. Začátek letošní bruslařské sezony na Slovácku tak narušuje častý déšť, který komplikuje údržbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám