Hlavní obsah

Nejstrašidelnější hrad u nás, Kašperk, přivítá Mikuláše, pozor ale na děsivé přízraky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kašperk je nejvýše položeným královským hradem. Půdorysem dlouhý a úzký, tyčí se nad Kašperskými Horami, které ho vlastní. Nechal ho vystavět roku 1356 Karel IV., aby chránil pohraničí proti Bavorsku. Měl temnou minulost, nyní je jedním z nejnavštěvovanějších na Šumavě a chystá se na Mikuláše.

Foto: Hrad Kašperk
Článek

Koledy s lucernou

V sobotu 8. prosince od 15:00, 16:00 a 17:00 se uskuteční historicky první oživené Mikulášské prohlídky na Kašperku. V kouzelné atmosféře středověkého hradu nebude chybět zpívání koled a samozřejmě ani čert s andělem.

Kašperk je s 886 metry nad mořem nejvýše položeným královským hradem v Čechách, cesta k němu vede do kopce temným lesem, takže se určitě vyplatí vzít s sebou lucerny, baterky nebo čelovky.

Ve sněhu oděný

„Již nějakou dobu jsem si říkal, že by stálo zato spojit kouzelnou dobu Adventu s nějako milou akcí na našem hradě. Protože atmosféra hradu v jemném zimním nasvícení je také kouzelná, hlavně pokud vydrží čerstvě napadaný sníh. A zažít Mikuláše na takovém místě? Jako kluk bych to určitě rád vyzkoušel,“ říká kastelán hradu Kašperk, Zdeněk Svoboda. 

Kvůli omezené kapacitě je nutná rezervace na: info@kasperk.cz.

Hrad zástavní a neudržovaný

Hrad byl ještě za Karlova života dán do zástavy, drželi ho například Švamberkové, Roupovští či Vchynští, ale pro svou špatnou dostupnost tu nikdo dlouho nevydržel. O nemovitost také moc nepečovali, když ho v roce 1617 koupilo bohaté horní město Bergreichenstein, Kašperské Hory, byl označován jako "pustý zámek".

Po třicetileté válce byl na základě císařského dekretu v roce 1655 pobořen, aby se nestal sídlem nepřátel nebo lapků. Část hradu si místní rozebrali na stavební materiál. Kašperk postrádal účinné obranné zařízení, prvotně byl určen jako pohodlné reprezentační sídlo. Chránila ho předsunutá bašta Pustý hrádek

Siluetou dvou věží připomíná Kašperk loď vystupující nad moře lesů. V bývalém purkrabství je stálá expozice věnující se výtvarnému umění doby Karla IV. a Václava IV. a těžbě zlata na Kašperskohorsku. Východní věž je rozhledová. V sezoně se na nádvoří konají různá divadelní představení.

Je tu až přestrašeno

Podle pověstí je nejstrašidelnějším hradem u nás. Straší tu duše vojáků padlých za 30leté války, i neúspěšných hledačů pokladů, pobíhá tu černý kůň s ohnivou ohlávkou. Kostlivci tu spolu pijí víno a o půlnoci se rvou ve věži, v noci jsou tu slyšet kroky, objevuje se rytíř v černém, odkudsi se ozývá ženský zpěv a nářek.

Podivný stařec hlídá poklad - to vše si vymysleli původní němečtí obyvatelé v průběhu věků většinou při přástkách či truňkování v krčmě. 

Po hradbách prý šplhá turistožravý Šplhavec, děsí a požírá návštěvníky. Na stopě mu je ale policie Modrava. 

Děsná baba

Na Kašperskohorsku se vyskytuje přízrak Swiza, noční můra v podobě stařeny, pochází z pohanských dob. Na hlavě jelení parohy, oděna ve vlčí kůži. Pohledem proměňuje pocestné v kameny, proto je v okolí tolik šutrů.

Strach tu ale je opravdu přítomen, a sice v podobě režiséra Jiřího Stracha, který tu natočil jednu z nejoblíbenějších pohádek Anděl Páně. 

Nechtěl ho

A perlička nakonec. Někteří obyvatelé Kašperských Hor, fanatičtí nacisté řvoucí o návratu do Reichu, chtěli dát svému vůdci hrad darem. Hitler ale rozvalinu odmítl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám