Hlavní obsah

Nejstarší kavárnu v Paříži navštěvoval i Napoleon

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prastará kavárna Café Le Procope má své sídlo nedaleko bulváru Saint-Germain v Paříži a v provozu je nepřetržitě od roku svého založení 1686. Navštěvoval ji i Napoleon, který naposledy zaplatil svým kloboukem, když státní kasa byla prázdná.

Foto: Jiří Šmucler

Napoleonův klobouk v Café Le Procope jako zástava za nezaplacený účet

Článek

Procope prý byl Ital, ale docela dobře to mohl být i Čech Prokop, který se dostal do Francie přes Itálii. Bylo to v roce 1686, takže Café Le Procope je patrně nejstarší kavárnou v celé Francii. Kavárna sídlí ve dvou patrech v rue l' Ancienne Comédie nedaleko Latinské čtvrti s čilým denním i nočním životem.  

Francouzi si pěstují svou café kulturu, která jim dopřává časté vysedávání v kavárnách. Káva sama o sobě je nápoj kouzelný, který kromě povznášení ducha pozitivně ovlivňuje i různé procesy v lidském organismu. To milovníci kávy samozřejmě příliš nevnímají a vystačí s vírou, že po ní budou výkonnější, vytrvalejší a vtipnější.  

Původní význam kaváren nebyl spjat jen se stravováním, ale i s osvícenou zábavou. Literární kavárny nabízely četbu novin nebo knih, hraní šachů a karet. Později vstoupily do kaváren estrády, které speciálně v Paříži často zmutovaly na erotické tance.  

Café Le Procope je dnes kavárnou i restaurací. Její bohatou historii najdete všude kolem sebe. Červené dekorace stěn, křišťálové lustry z 18. století, portréty slavných hostů, knihovna se starými výtisky. Básník Voltaire se zde proslavil svými čtyřiceti šálky kávy denně. Stopu zde zanechal i majitel nedalekého exilového nakladatelství Pavel Tigrid se svým časopisem Svědectví.  

Navštívíte-li Café Le Procope v pondělí, jako my, bude vás obsluhovat číšník zcela podobný Spejblovi a číšnice, která vás obslouží, až když se dozví, odkud jste. Určitě vám řekne, že Čechy ještě neobsluhovala. Zní to výjimečně a nabudete pocitu, že jste výjimeční hosté. Obsluha bude malinko váznout s omluvou, že je pondělí a nečekala se tak velká návštěvnost. Přizpůsobíte se francouzskému tempu stravování, nikam nespěcháte a vychutnáte speciality kuchyně...  

A na závěr zjistíte, že si vás v Café Le Procope přece jen váží. Dostanete od majitele kavárny (monsieur Prokopa?) po sklence likéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám