Hlavní obsah

Nejnáročnější rekonstrukcí památky v dějinách byla obnova drážďanské Frauenkirche

Novinky, Vratislav Konečný

Nezvykle čisté kameny obřího svatostánku v druhém největším městě Saska napovídají, že stavba není původní. Kostel jako řadu dalších budov ve městě zničil diskutabilní nálet v noci z 13. na 14. února roku 1945. Stále se vedou spory u jeho nutnosti a počtu obětí. Ztráty byly vysoké, válka byla u konce.

Foto: Vratislav Konečný

Drážďanská Frauenkirche s Lutherem v popředí

Článek

Ale Němci za války také nešetřili Varšavu, Stalingrad a mnoho dalších měst. Nálet stavbu nezasáhl, ale ohnivé peklo, které v centru města bomby rozpoutaly, rozžhavily doběla pískovec kostela, jenž neunesl žár kolem 1200 °C. Patnáctého února se kopule luteránského svatostánku zřítila.

Katedrála podobná svatopetrské bazilice

Katedrálu postavili v letech 1726-1743 jako protestantskou, i když v té době byl kurfirstem katolík Bedřich August II. Původně protestant, přestoupil na katolickou víru, aby se mohl stát polským králem.

Náměstí Neumarkt před barokní stavbou zdobí Lutherova socha. Kazatel je k ní otočen zády, kostel s výškou 91 metrů za ním ční jako neproniknutelná zeď. Na šířku měří téměř 42 metry, délka 50 metrů.

Po rekonstrukci vede na ochoz kopule točitá cesta, obkružující vnitřek Fraunekirche, tedy Kaple Naší Paní. Část cesty je možné absolvovat výtahem. Kopuli, která je podobná a srovnatelné svatopetrské bazilice ve Vatikánu, vévodí zakončení - Die Steineme Glocke - Kamenný zvon. Vnitřní průměr 26,15 metru, nahoře deset.

Po cestě uvidíte okny do vnitřku kostela, kde se velmi často pořádají krom bohoslužeb varhanní koncerty. Zažil jsem tu „výbuch“ Bachovy hudby, pocit je to nepopsatelný.

Kopule váží 12 000 tun, nemá žádné vnitřní podpěry. Nezřítila se ani za sedmileté války. V roce 1760 ji zasáhlo přes sto dělových kulí Prušáků obléhajících město. Drážďany byly v té době velkou barokní pevností, z opevnění se prakticky nic nezachovalo.

Po druhé světové válce byly trosky ponechány na svém místě jako memento války. Obyvatelé zabránili úřadům je odstranit a vybudovat tu parkoviště. Ani režim NDR si netroufl na takovou akci.

U rozvalin se občas konaly protestní akce, byly termínovány na den náletu.

Obnova za stamiliony eur

Vše se změnilo po sjednocení Německa. Světově uznávaný dirigent a trumpetista Ludwig Güttler založil v roce 1989 sdružení na obnovu historické památky.

Rekonstrukce, která byla nesmírně náročná, si vyžádala 180 milionů eur, Drážďanská banka z toho platila přes polovinu. Přes 600 tisíc lidí věnovalo téměř 100 milionů euro. Znovupostavení trvalo 12 let. Neexistovaly původní plány, stavělo se podle fotek a vzpomínek pamětníků. Stavitelé vytvořili 3D model, podle něj postupovali. V podzemních prostorách vznikl koncertní sál. Podařilo se vytvořit skvělou akustiku.

Za katedrálou stojí malá zídka vystavěná z původních kamenů, je připomínkou z jakých trosek nynější nádhera vznikla.

Z kopule je výhled na značnou část města. Na obzoru ční bývalá televizní věž, poblíž Frauenkirche uvidíte část Labe s nábřežím, mosty, Semperovu operu, Hofkirche, největší saský kostel, Rezidenční palác, obrazárnu Zwinger, moderní obří kolo, mešitu...

Reklama

Výběr článků

Načítám