Hlavní obsah

Nejlepší zelňačku uvařily v Polici nad Metují Odrostenky

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. června polické náměstí žilo a vonělo. Již potřetí se zde soutěžilo o nejchutnější zelňačku. Celkem šest týmů zde v letošním roce předvádělo svoje kuchařské umění a zápolilo v doprovodných soutěžních disciplínách tematicky spojených se zelím.

Foto: Martin Schirlo

Polická zelňačka 2017

Článek

Slavnostní výstřel Ostrostřelecké gardy polické odstartoval zapálení ohňů a kulinářské klání. Od té chvíle měli soutěžící k dispozici tři hodiny na uvaření zelňačky. Kuchaři se svými pomocníky začali krájet, přidávat ingredience, míchat...  a z hrnců a kotlíků se kouřilo a náměstí vonělo.

Dopoledne obohatily ještě doprovodné soutěže, ve kterých se kuchařské týmy utkaly na sportovním poli. Soutěžily v krouhání zelí na čas, hodu „zelnou hlávkou“ do dálky, hodu na kuželky a střelbě na zajíce (hod zelnou hlávkou na terč aneb zachraň svoji úrodu).

Půl hodiny před dvanáctou odebrali pořadatelé od každého týmu soutěžní vzorky polévky a předali je pětičlenné porotě. Tu následně čekal nelehký úkol. Všech šest anonymních vzorků ochutnat, posoudit vzhled, chuť, hustotu a vůni. Hodnotilo se jako ve škole, známkováním od jedničky do pětky. Vítězná zelňačka získala od všech porotců minimální možný počet bodů, všichni ji nezávisle na sobě oznámkovali samými jedničkami.

Novinkou letos byla soutěž o nejsympatičtější tým, do které se mohla zapojit široká veřejnost. Každý návštěvník akce mohl neobvyklým způsobem hlasovat pouze jednou a pouze pro jeden tým, za pomoci „velkého panáka“. Kdo chtěl hlasovat, musel ho naplnit po okraj pískem. Pořadatelé písek následně zarovnali s okrajem sklenky a celý obsah byl poté přesypán do velké nádoby označené názvem příslušného týmu. Vítězem se stalo družstvo, jehož nádoba měla největší hmotnost.

A jak to letos všechno dopadlo? Nejlepší zelňačku uvařily a putovní zelák získaly Odrostenky z Police nad Metují. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil Vitamín Team, třetí bylo družstvo TO TO DUPE. Ostatní soutěžící – Spona Suchý Důl, Hasiči Velká Ledhuj a Kotlíkáři - skončili čtvrtí až šestí.

Nejsympatičtějším týmem veřejnost zvolila TO TO DUPE, jejichž hlasovací nádoba se naplnila více než 7 kg písku. Sportovní zápolení za podpory návštěvníků bylo příjemným zpestřením dopoledne. Zlaté medaile za celkové hodnocení všech doprovodných soutěží získali Kotlíkáři, stříbro TO TO DUPE a bronz Vitamín team.

Touha po vítězství ale nebyla tím nejdůležitějším. Šlo především o setkávání a zábavu místních i přespolních napříč generacemi. A samozřejmě o to pochutnat si.

Součástí 2. ročníku Polické zelňačky byl i trh na náměstí, atrakce a odpolední soutěže pro děti. Na podiu vystoupili Kamarádi osady 5, kteří mimo jiné zahráli hymnu, která pro soutěž vznikla vloni. Odpoledne hrála kapela Ironick.

V neposlední řadě je třeba poděkovat všem šesti soutěžním týmům za vytvoření bezvadné atmosféry, odvahu utkat se nejen v kuchařském umění, ale i doprovodných sportovních soutěžích.

Poděkování patří také mnoha dalším: Tomášovi Peterkovi za moderování akce, Českému rozhlasu Hradec Králové za mediální partnerství, sponzorům, jednotlivcům a spolkům za pomoc s přípravou a zajištěním akce, zapůjčením vybavení apod., pochopitelně i porotě.

Reklama

Výběr článků

Načítám