Hlavní obsah

Nejlepší žáci Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku dostali pětitisícové odměny

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění a mimořádná prospěchová stipendia obdrželi nejúspěšnější žáci Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku. Diplomy, ceny, potlesk zaplněného sálu historické budovy šumperského divadla a šeky na pět tisíc korun čekaly na desítku nejlepších.

Foto: Vladimíra Krejčí

Filip Cakirpaloglu, Martina Bednářová, Jiří Schwarzer a Jaroslav Krmela.

Článek

„Je to už rok, co jsme poprvé prezentovali nejlepší žáky studijních oborů. Forma propagace prostřednictvím společensko-kulturní akce a podpora žáků ze strany sponzorů jednorázovým stipendiem v motivační výši měla úspěch, proto v ní letos pokračujeme,“ objasnila ředitelka školy Irena Jonová. 

Učňové a studenti zaplnili hlediště divadla a potleskem i hlasitým skandováním vyjadřovali své uznání oceněným kolegům. 

„Je to fajn pocit být nejlepší,“ usmívala se z pódia Lucie Kašparová, absolventka oboru obchodník. Maturitu se jí podařilo složit s vyznamenáním, jejím snem do budoucna je otevřít si vlastní cukrárnu. 

Také oceněný kadeřník Filip Cakirpaloglu svá studia už završil. Má za sebou řadu úspěchů na odborných soutěžích, pracovní kariéru se chystá odstartovat v prestižním kadeřnickém salonu v Praze, kde si všimli jeho práce a nabídli mu místo. Do divadla dorazil s kadeřnickým kufříkem, který také pohotově využil, když ho o to požádala jedna z účinkujících. Přímo na pódiu učesal právě vystupující raperku. 

Pokračovat ve studiu ještě bude nejúspěšnější žákyně oboru stavebník Martina Bednářová. V příštím roce ji čeká maturita, potom by chtěla na vysokou. Rok studia na šumperském „učňáku“ má před sebou také nejlepší žák oboru obráběč kovů Jiří Schwarzer. 

„Práce rukama mě baví, vyzkoušel jsem si ji v praxi, která byla slušně placená, můj obor má dobré profesní uplatnění,“ pochvaloval si učeň. Podobně optimisticky na svou budoucnost nahlíží také Jaroslav Krmela. 

„Instalatér bude vždy zapotřebí, je to užitečné řemeslo. Nabídek na zaměstnání jsem obdržel tolik, že jsem si mohl vybírat. Začátkem července vyrážím do Rakouska, kde budu provádět odborné práce na stavbě hotelu. Později bych také rád nasbíral zkušenosti v Německu, kde už jsem strávil dva týdny díky stipendiu,“ objasnil Krmela, jenž se nebál přímo z pódia spolužákům doporučit, aby se učili. Studium podle něj není přehnaně náročné, důležité je, aby měl o ně člověk zájem. 

Školní slavnost doprovodila vystoupení raperů a raperek, která vyvolala živé reakce publika. „Zvolili jsme žánr blízký mladým lidem. Chtěli jsme, aby si slavnostní den užili způsobem sobě vlastním, aby byl nejen velkolepý a důstojný, ale také zábavný,“ objasnila ředitelka školy. 

„Rappeři měli správně nabroušené jazyky, což patří k  hudebnímu stylu a k mládí vůbec, přesto si dovoluji oponovat jejich tvrzení, že na vás čekají jen deprese, zlomená srdce a zkažený život. Díky profesní výbavě, kterou vám škola poskytne, vám naopak předvídám plnohodnotný a spokojený život,“ řekl mladým lidem šumperský místostarosta Tomáš Spurný. 

Zatímco žáci se bavili při hudebním vystoupení, zástupci firem diskutovali s vedením školy o tom, jak prohloubit spolupráci a zkvalitnit přípravu budoucích zaměstnanců v souladu s potřebami trhu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám