Hlavní obsah

Nejlepší památkou z vlnité lepenky je zámek Lednice

Novinky, Lukáš Klapil

Desátý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti Střední průmyslové školy Zlín s modelem zámku Lednice. Vytvořili nejlepší model z vlnité lepenky na téma Národní kulturní památka. V soutěži se utkalo rekordních 29 středních stavebních škol z celé České republiky.

Foto: Národní památkový ústav

1. místo, Zámek Lednice, Střední průmyslová škola Zlín

Článek

První místo obsadili studenti Střední průmyslové školy Zlín Kamil Habanec, Monika Hanáčková s lednickým zámkem. Na druhém místě skončil tvůrce ze Střední průmyslové školy stavební Lipník nad Bečvou Karel Mayer se stavbou hradu Bouzov a na třetím místě se umístil autor hradu Karlštejn ze Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí Martin Čermák.

Vítězná škola obdržela ceny v hodnotě 25 tisíc Kč. Druhá škola v pořadí dostala 10 tisíc Kč a projekt, který se umístil na třetím místě, získal výhru v hodnotě 5 tisíc Kč.

Národní památkový ústav udělil Cenu odborné poroty studentce Kateřině Vondrákové ze Střední průmyslové školy stavební Havířov za model Důl Michal v Ostravě. Výherkyně si odnesla poukaz na zážitkový den na některé z památek ve správě NPÚ.

Všichni finalisté obdrželi také dvě volné vstupenky na libovolnou památku ve správě této instituce a dárkovou tašku od společnosti EKO-KOM.

Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 15. června v zahradě Ledebourského paláce, která je součástí komplexu historických Zahrad pod Pražským hradem. I ty jsou jednou z národních kulturních památek spravovaných NPÚ a zároveň veřejnosti přístupným místem.

Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka má širokou škálu využití a je stoprocentně recyklovatelná. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Partnerem soutěže je Národní památkový ústav. 

Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo životního prostředí ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám