Hlavní obsah

Nejlepší instalatéři jsou z pražského Jarova. Studenti obhájili loňské prvenství

Novinky, Petra Ďurčíková

V rámci 23. ročníku výstavy Schola Pragensis proběhlo finále celorepublikové soutěže studentů oboru instalatér. Tu už od roku 1998 pravidelně pořádá Cech instalatérů. Vítězem se letos opět stali studenti Střední odborné školy Jarov.

Foto: SOŠJ

Vítězové - Jakub Dalihod a Ondřej Sechter

Článek

V letošním roce se soutěže instalatérů zúčastnilo 36 škol, které se utkaly v šesti regionálních kolech. Do celorepublikového finále, které proběhlo 22. a 23. listopadu v Kongresovém centru Praha, postoupila šestice nejlepších škol, včetně žáků Střední odborné školy Jarov. Ti v soutěži nejsou žádní nováčci.

„Naše škola má v této soutěži hodně dlouhou tradici, naši žáci letos soutěžili už po jednadvacáté. V minulosti naši žáci dokázali čtyřikrát zvítězit, naposledy vloni, a také získali několik druhých a třetích míst. Velkým úspěchem ale pro každou školu je už probojování se do celorepublikového finále,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

V Česku se obor instalatér učí na více než osmdesáti středních školách, instalatérů je v Česku ale stále nedostatek. V pomyslném seznamu chybějících řemeslníků by právě instalatéři zcela jistě zaujímali jedno z čelních míst.

„V Česku každoročně úspěšně absolvuje obor více než 700 nových instalatérů. Řada z nich se ale následně oboru nevěnuje. Na naší škole je v tomto školním roce 108 žáků, kteří se instalatérem učí, a zájem o studium se pomalu zvyšuje,“ doplnil Miloslav Janeček.

A právě dvojice současných studentů Střední odborné školy Jarov se zúčastnila letošní soutěže instalatérů. Jakub Dalihod a Ondřej Sechter studují druhý a třetí ročník a ve dvoudenním soutěžním klání, které se skládá z teoretické i praktické části, obsadili první příčku. Podařilo se jim tak obhájit loňské prvenství školy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám