Hlavní obsah

Nejkrásnější věž světa Tchaj-pei 101 se koncem roku rozzáří

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla postavena v hlavním městě Tchaj-wanu roce 2004 jako nejvyšší věž světa (508 m). Své první místo si udržela do letošního roku, kdy žezlo předala věži Burdž Chalífa v Dubaji (818 m). Přesto si Tchaj-pei 101 zachovává prvenství svou krásou a pohostinností. Obzvláště koncem roku.

Foto: Jiří Šmucler

Věž Tchaj-pei 101 ve dne a při oslavách koncem roku

Článek

Být na Tchaj-wanu a nechat si ujít výstup na druhou nejvyšší věž světa Tchaj-pei 101 v hlavním městě by byla bláhovost. Označení věže číslem 101 nám průvodce vysvětluje: „Sto (počet pater) je jakési maximum, ale sto jedna je ještě více. Ta věž má na to být nejlepší.“

To nej nej vás potkává na každém kroku. Butiky s těmi nejvyššími cenami, rychlovýtah dosahující rychlosti 1000 metrů za minutu a každý den noční osvětlení věže v jiné duhové barvě. Nejrychlejší servis zažijete, když se necháte v přízemí vyfotografovat s pozadím věže a nahoře vás čeká již zarámovaná fotka. Největší překvapení si vychutnáte, když si pořádně nepřečtete reklamní leták na dvě piva + bonus zmrzlina. Zmrzlina je servírovaná v pivu!

Věž je nápadná svými architektonickými prvky v pagoda stylu. Odolává silnému zemětřesení a pomocí masivní ocelové koule vyrovnává výkyvy věže při tajfunech. Před loňskými vánocemi měla být ozdobena jako vánoční stromek. Naštěstí tento šílený nápad neprošel.

Z věže je vidět velká část ostrova a každého láká zjistit, co je za těmi horami a řekami. Nalezne tam nejen krásný mys Yehliu a pralesní zoo, ale i jednu z jaderných elektráren. Abych své profesi udělal za dost, pídím se po informacích. Tato malá ostrovní země (plochou poloviční než Česko s dvojnásobným počtem obyvatel) se pyšní třemi jadernými elektrárnami o šesti blocích.

Blízkost atomu návštěvníkům mysu Yehliu jaksi vůbec nevadí. Šplhají po turisticky atraktivním pobřežím posetém zvětralými skalisky bizardních tvarů, nebo se koupou v teplém Čínském moři. Za nedalekým ostrůvkem se mu již říká Tichý oceán.

Loučíme se s ostrovany, kteří jsou smířeni s životem ve stínu velkého čínského draka, tajfunů a zemětřesení, i když to poslední nebylo zase tak silné - pod našimi prsty se pohybovala jen klávesnice.

(O tom jací ostrované jsou, se více dozvíte v článku Neznámá Formosa zde).

Reklama

Výběr článků

Načítám