Hlavní obsah

Nejhezčí náměstíčko v Jeseníkách najdete v Branné

Novinky, Vratislav Konečný

Protáhlé náměstí ohraničené na spodní straně zámkem, donedávna v dezolátním stavu, boky kryjí kostel a fojtství, čelo radnice. Původně Goldenstein, do roku 1947 zčeštěný Kolštejn se od toho data přejmenoval na Brannou. S bráněním to společného nemá nic, obec na Šumperku je spíše bránou do Jeseníků.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel svatého Michala je jednou z dominat městečka

Článek

Původně strážní pevnost

Původní hrad založili na počátku 14. století páni z Wüstenhube při zemské stezce, procházející ze slezské Nisy do Olomouce. Menší kamenný hrad rozšířili v 16. století, o pár desítek let později se do budování dali páni z Vrbna a Žerotínové, majitelé rozsáhlých panství na Šumperku a Jesenicku.

Žerotínové původně pocházeli z Bludova, posléze se začali titulovat podle vsi Žerotín, kterou získali ve 13. století. Vypracovali se na jeden z nejpřednějších šlechtických rodů, nejvýznamnějším členem byl Karel starší ze Žerotína (1564 - 1636), který válčil na straně francouzských hugenotů v boji za náboženskou svobodu.

Po návratu do vlasti byl považován za hlavu moravských protestantských stavů. Odmítl podporovat rebelii, a tak se přiklonil, sice neutrálně, na stranu Habsburků. Když císař zahájil na Moravě rekatolizační politiku, raději odešel ze země. Se Žerotíny je spjata také doba čarodějnických procesů na Jesenicku a Šumperku.

 Ze zámku se stala škola a byty

Právě tito páni s černým lvem se zlatou korunkou zbudovali objekty středního a dolního hradu. V těch časech vznikla i průjezdová Černá věž, charakteristická dominanta renesančního objektu. Koncem minulého století bylo vše oprýskané, zabedněné, vypadalo to, že zámek nepřežije.

Načal to už nezájem majitelů po třicetileté válce, kdy se sem nastěhovali úředníci, v roce 1770 byl značně poškozen požárem. Majitelů se ale vystřídalo více. V 19. století ho pronajímali k různým účelům, kníže Liechtenstein dovolil obci otevřít tu školu a velká část sloužila jako byty.

Z rytířského sálu se stala tělocvična a divadelní sál. Požár z roku 1926 ho položil na kolena, tu a tam proběhly malé úpravy. V současné době je v v rekonstrukci, a je nepřístupný. Padesátimetrový kamenný most patří k nejdelším hradním u nás.

Nevyužité půvabné fojtství

Naproti zámku stojí velmi zajímavá renesanční budova fojtství, bohužel také prázdná a nevyužívaná. Vedle stojí kostel svatého Michala. Téměř veškeré obyvatelstvo bylo německé, český živel byl na Šumperku značně v nepoměru. Náměstí uzavírá budova radnice.

Bran s česnekem

Kam určitě zajděte, je minipivovar Kolštejn, vaří tu dobré pivo Bran a v restauraci podávají místní speciality, moc mi chutnaly plněné měšce, v těstové kapse zabalené maso. V květnu vaří speciality s medvědím česnekem, nyní módní rostlinou, kdo nežvýkal lesního medvěda, jako by snad nežil. Ale je fakt, že je dobrý, a hlavně si po jeho požití od vás všichni neodsedají.

V okolí Branné, která dostala název podle říčky, nad níž stojí, se také nacházejí řopíky pevnostní linie směřující na Staré Město pod Sněžníkem. Že je řopík Splav, po značené cestě na Ostružné, u hájenky Banjaluka, otevřen, poznáte podle vyvěšené vlajky.

Reklama

Výběr článků

Načítám