Hlavní obsah

Nejen učení, ale i rehabilitace může probíhat hrou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Nadační fond Orlickoústecké nemocnice v projektu Efektivní rehabilitace hrou pro děti i dospělé stále rozšiřuje kvalitu péče o pacienty nákupem dalších moderních interaktivních rehabilitačních pomůcek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stabilometrická plošina pro rehabilitaci hrou.

Článek

Nadační fond S námi je tu lépe Orlickoústecké nemocnice slouží k podpoře projektů vedoucích ke zvýšení léčebných postupů, k zavádění bezpečné zdravotní techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty.

Prostřednictvím zavádění nového moderního přístrojového vybavení inteligentních technologií je stále zlepšována úroveň poskytované péče. Tak na podzim minulého roku se podařilo získat cílovou částku 1 320 000 Kč na zakoupení jedné z řady moderních interaktivních rehabilitačních pomůcek, a to stabilometrické plošiny, která od února letošního roku začne sloužit pacientům s pohybovými potížemi.

Na získání potřebných prostředků se podíleli i zákazníci prodejen obchodního družstva Konzum Ústí nad Orlicí. Dle vyjádření ředitele Konzumu Ing. Miloslava Hlavsy rozhodnutím připojit se k projektu nemocnice Efektivní rehabilitace hrou pro děti i dospělé byl úspěch dárcovské sbírky z roku 2016, kdy výnos 63 030 Kč byl předán nemocnici na vybavení porodnice a jícnové kardiografie.

Z tohoto důvodu v červnu a červenci minulého roku byla uskutečněna další veřejná sbírka určená speciálně pro projekt roku 2018 na zakoupení moderní interaktivní stabilometrické plošiny. K potřebné částce tak prostřednictvím dárcovských kuponů od zákazníků prodejen Konzumu byla nemocnici předáno vybraných 72 190 Kč. 

Stabilometrická plošina slouží zejména pro rehabilitaci neurologických a ortopedických pacientů, ale najde své uplatnění i ve sportovní medicíně. Její výhodou zejména pro dětské pacienty je získání správného držení těla sledováním na obrazovce např. krtečka a spontánním doprovázením jeho pohybu dítětem. Obdobnou situaci ze života lze na počítači naprogramovat i pro dospělé.

Touto bezděčnou, a navíc zábavnou léčebnou činností lze urychlovat uzdravení po úrazech, při obtížích s vadným držením těla, při poruchách rovnováhy, u pacientů s roztroušenou sklerózou, po mozkové mrtvici, s Parkinsonovou chorobou a s dalšími dysfunkcemi pohybového aparátu.

Rehabilitační oddělení tak pomáhá řadou přístrojů a terapií nemocným k rychlému návratu do normálního života. Vedle tělocvičny s jmenovanou stabilometrickou plošinou to je rotoped, MOTOmed viva2, standardní plošina, dále všeobecná fyzioterapeutická ambulance, elektroléčba, magnetoterapie, laseroterapie a další terapeutické metody. Zároveň jsou pořádána skupinová cvičení pro děti a dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám