Hlavní obsah

Nejen své "chlupaté" obrazy představí v rožnovské CreArs Alena Kupčíková

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožnovská galerie CreArs připravila na léto výstavu díla díla enfant terrible současné umělecké scény Aleny Kupčíkové. Práce, jež se pod lyricky znějícím názvem expozice - Srdcem ráj - ukrývají, jsou nespoutané konvencemi, překračují hranice škatulek a balancují na hraně estetické přípustnosti.

Foto: Galerie CreArs
Článek

Výstava Srdcem ráj poukazuje na autorčiny vize, na to jak ona sama vnímá svůj vlastní ráj. Na výstavě bude možnost zhlédnout mnoho autorčiných forem a originálních technik, které sama vytvořila, čímž své dílo staví do polohy „vynálezů“ a originality.

Sjednocujícím námětem jsou ženy, které sama autorka považuje za hybatelky veškerého dění, démonky Lilith a představitelky dokonalých bohyní, které by měly být oslavovány. Narušitelka výtvarného pořádku a konvencí Alena Kupčíková je známá svou ojedinělou technikou „reliéf z chloupků ohanbí“. Tuto techniku propracovává od roku 2000 do stále nových podob, přidává zvířecí chlupy nebo chloupky zdobí vzácnými kovy.

Kupčíková představí nejen své chlupaté obrazy, ale i další ojedinělé techniky. Od dnes již téměř zapomenutého smaltu, po obrazy z českých krystalů značky Preciosa. Chybět nebude ani pověstný obraz Andělé bodu G, o kterém Alena Kupčíková sama říká: „Při pohledu na mé dílo každý den 10 minut najdete svůj bod G.”

Dílo se silným poselstvím a odkazem k letošnímu výročí budou nové královské klenoty, pro které výtvarnice zvolila symboliku obyčejných věcí. Důstojné královské žezlo například vymodelovala z brokolice osázené krystalky Preciosa a pozlatila 24 karátovým zlatem. Královské jablko je pak provedeno ve tvaru klínku dortu, který překypuje neznámými lákadly.

Výtvarnice je absolventkou pražskou AVU, studovala také v jihoafrickém institutu Technikon Natal v Durbanu a ve Francii na Pařížské École Nationale Supérieure des Beaux Art. Jejím nejznámějším dílem je vytvoření techniky „reliéfy z chloupků ohanbí – chlupatice". Je také autorkou řady instalací a projektů s výraznými konceptuálními rysy a mezioborovými přesahy. Ocenění získala jak za své umělecké, tak vědecké formy. Za zmiňované „chlupatice" získala v roce 2003 prestižní Mezinárodní cenu LVMH-Louis Vuitton-Moët Hennessey v Paříži.

Výstava bude v galerii ke zhlédnutí od 22. června, kdy bude v 17 hodin zahájena vernisáží s hudebním doprovodem Chrise Colemana. Expozici si pak budou mít diváci možnost prohlédnout až do 28. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám