Hlavní obsah

Nejen o Josefovi a Boženě

Novinky, Marcela Stehlíková

Ve čtvrtek 16. ledna v 17.00 si připomenou návštěvníci Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě 200. výročí narození významné české spisovatelky Boženy Němcové (4. 2. 1820). Při té příležitosti uvádí knihovna pro veřejnost literárně-dramatické pásmo nazvané Nejen o Josefovi a Boženě.

Foto: Markéta Palowská

Ilustrační foto k pořadu

Článek

Manželství Němcových je popisováno jako neradostné. Co navzájem spojovalo Boženu Němcovou s jejím manželem Josefem? A co bylo příčinou konfliktů a nedorozumění? Jaký byl jejich vzájemný vztah s dětmi?

Literárně-dramatické pásmo je především ukázkou manželského a rodinného života Němcových, avšak neopomíjí literární tvorbu Boženy Němcové a připomíná i její stěžejní dílo Babičku. Je sestaveno z obsáhlé korespondence autorky, prokládané verši Františka Halase a doprovázené hudebními motivy z lidové i autorské tvorby.

Autorkou pořadu je Mgr. Markéta Palowská, etnografka Ostravského muzea, která se dlouhodobě zabývá životem a dílem Boženy Němcové. Spolupracuje s Muzeem Boženy Němcové v České Skalici, Národním muzeem v Praze a dalšími institucemi.

Po skončení pořadu proběhne beseda s Markétou Palowskou o dalších zajímavostech ze života Boženy Němcové, spisovatelky, která předběhla svou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám