Hlavní obsah

Nejen Londýn – i Plzeň hostila v letošním roce olympiádu

Novinky, Růžena Písková

Zapálení olympijského ohně, olympijský slib, který slavnostně složili všichni sportovci, olympijská hymna, přítomnost hasičů pro případ, že by se hořící pochodeň vymkla kontrole, skvělé sportovní výkony, radost z vítězství, medaile, diplomy a číše na přípitek a nakonec třikrát hromové hurá!

Foto: Slavoj Písek

Slavnostní nástup před zahájením sportovního klání

Článek

Za touto výjimečnou sportovní událostí nemuseli jezdit do Londýna rodiče dětí z 90. mateřské školy v Plzni na Bolevci. Školka totiž vyhlásila na středu 20. června olympiádu vlastní.

Bezpečnost především

O to, že oheň bude po celou dobu konání školkové olympiády pod kontrolou, se postarali členové hasičského kroužku Floriánci při 90. MŠ pod vedením učitelky Mileny Šafaříkové.

Ani dusno a horko jim nezabránilo, aby v plné výstroji, v uniformách a helmách, předvedli špičkový výkon nejprve ve štafetě dvojic a následně při sehraném požárním útoku. Plechovky postavené do pyramidy neměly sebemenší šanci.

Za sportem na školní zahradu

Poté si děti oblékly vestičky s namalovanými symboly svých tříd: Ježci, Zajíci, Myšky, Ovečky, Berušky a Veverky se rozestavili do kruhu, poslechli si olympijskou hymnu, složili slavnostní olympijský slib a rozešli se ke sportovním stanovištím.

Běhali překážkový běh, házeli frisbee a míčem do koše, skákali do výšky i trojskok do dálky, a dokonce vrhali oštěpem do pískoviště. Sportovního klání se mohli zúčastnit dokonce i „absolventi“, tedy starší sourozenci současných žáků školky, kteří je přišli společně s rodiči podpořit. Tím se pro ně olympiáda stala zajímavou a sportovali se stejným zápalem, jako jejich mladší bráškové a sestřičky.

Slavnostní závěrečný ceremoniál

Po dokončení všech disciplín se malí sportovci opět sešli ve velkém kruhu pod hořící olympijskou pochodní. Paní moderátorka poděkovala všem za čestné klání a vynikající sportovní výkony.

Následoval okamžik vpravdě nejsladší. Paní učitelky rozdaly všem malým sportovcům diplomy s jejich jmény, číši na slavnostní přípitek (plnou bonbónů) a velké čokoládové medaile. Sportovkyně, která pochodeň na začátku zapálila, ji zase pod dohledem paní učitelky slavnostně uhasila mocným sfouknutím, po kterém následovalo trojí radostné hurá!

Akce byla výjimečná svým rozsahem – účastnilo se jí více než 150 dětí a 12 učitelek – i dokonale sladěnou a fungující organizací a časovým harmonogramem, který byl dodržen prakticky do minuty. Bylo vidět, že si celá školka dala s přípravami hodně práce. Děti měly na sobě vesty ušité z prostěradel, která před konáním akce přinesli do školky dobrovolníci. Na každé vestě byl namalován znak třídy a olympijské kruhy. Každá třída si nacvičila svůj bojový pokřik, který na začátku olympiády všechny třídy nadšeně předvedly.

V závěru mohla paní moderátorka spokojeně konstatovat, že prakticky nikdo z akce neodešel dřív (jak bývá bohužel často při dětských akademiích zvykem), všichni se zase sešli, aby společně přihlíželi uhašení pochodně, převzali své zasloužené diplomy, medaile a pohárky a zatleskali vítězům.

Na dětech i rodičích bylo vidět, že olympiáda se jim opravdu líbila. Hojnou účastí, výborně zorganizovaným celkovým průběhem, invencí, ale i svou náročností se jistě zařadí k nejúspěšnějším z akcí, které 90. MŠ pro své žáky každoročně pořádá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám