Hlavní obsah

Nejen krása ženského těla je námětem výstavy známého plzeňského lékaře

Novinky, Jan Kaše

Ortoped, malíř, grafik a hudebník v jedné osobě? Proč ne. Chléb se sádlem a cibulí, hra na kytaru a zpěv při vernisáži? Dnes již tradice.

Foto: Jan Kaše

Tomáš Kunc při vernisáži zahrál na kytaru a zazpíval

Článek

Ve Visio Art Gallery v Plzni byla ve čtvrtek 4. května zahájena výstava, na které prezentuje svou tvorbu známý plzeňský výtvarník a lékař Tomáš Kunc. Nutno podotknout, že se jedná v pořadí již o pátou výstavu tohoto umělce v této galerii.  

„Tomáš Kunc patří mezi ty autory, kteří tvoří, co chtějí, a otevřeně říkají, co si myslí. S oblibou a často střídá polohy své tvorby - maluje, tvoří objekty a instalace z kovu, dřeva i keramiky. Na této výstavě uvidíme mnoho nových děl z autorova ateliéru. Nově se začal věnovat grafice. Tvorba Tomáše Kunce přechází od úplné abstrakce až po realitu, podle autorova rozmanitého duševního rozpoložení,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.  

Vzhledem k tomu, že se jde o výstavu lékaře, bylo při vernisáži podáváno zdravé a především tradiční občerstvení - chléb se sádlem a cibulí. Samozřejmě nechybělo víno.

Ale nyní trochu vážně. Výtvory Tomáše Kunce jsou velice pestré a rozmanité, jak je výše naznačeno. Na své si přijdou i muži, neboť malíř dokáže nádherným způsobem propracovat ženské tělo, dá vyniknout jeho krásám a půvabům.

Umělec ale zaujme i dalšími díly, v nichž nechybí skvělé motivy, nápady a barevné kombinace. Úsměv na tvářích návštěvníků pak vyvolávají i názvy jednotlivých obrazů – Schůze tchýní, Šílená kráva fialová!!!, Přežijou jen svině, Vodník unášený Golfským proudem a mnoho dalších.

Některé jeho výtvory je důležité sledovat v klidu. Nechvátat. Jinak vám může uniknout to podstatné. Například letmý pohled na obraz Tři grácie nezachytí detail, ale pokud se pozorně zadíváte, všimnete si tří postav a pak vaše fantazie začne pracovat naplno. Můžete vidět tři drbny, které zrovna probírají něco opravdu důležitého, nebo tři ženy, možná trochu namyšlené, s nosem nahoru.

U dalšího výtvoru s názvem 13 barev vás jistě zaujme určitá lehkost a uvolněnost. A není to náhodou tím, že před vámi se ve skutečnosti objevuje ženské tělo? To už ale musíte posoudit osobně.

Výstava potrvá do 31. května.          

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám