Hlavní obsah

Nejdrsnější závod v Čechách donutil účastníky sáhnout si až na dno sil

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně těžký závod inspirovaný přímo nejdrsnější sportovní akcí světa se odehrál v sobotu 21. května v Sokolově. Sbor dobrovolných hasičů Sokolov připravil překážkovou dráhu v duchu hesla: Do cíle dojdou jen ti nejhouževnatější nebo ti nejšílenější.

Foto: Jindřich Zachoval

Po krk v bahně - i tak museli postupovat účastníci závodu Bahňák 2011.

Článek

Na startu se sešli hasiči, policisté, záchranáři, zdravotní i městští strážníci od osmi let po muže a ženy v plné síle. Vydávali se jednotlivě nebo v týmech na trať, na níž je čekali překonávat různě náročné překážky v podobě lan a provazových sítí, podplouvání klád, plazení se v bahně, překonávání zdí z dřevěných kůlů a pneumatik nebo traverzování přes řeku.

„Základní ideou akce je vytvořit společenskou událost pro příslušníky a členy bezpečnostních sborů ČR a zavést její tradici,“ uvedl Martin Kasal, mluvčí krajských hasičů. „Závod se odvíjí z výcvikových kurzů vojenských sil a bude v duchu závodů jako je britský Tough guy, jenž je označován jako nejdrsnější závod světa. V České republice si nejodvážnější závodníci vyzkouší závod podobného formátu vůbec poprvé.“

Závodníci museli bojovat nejen s extrémními překážkami, ale také s přírodou. Zatímco závod dětí proběhl za horkého letního počasí, těsně před startem dospělích nad Sokolov dorazily bouřkové mraky. Jako by příroda chtěla pořadatelům pomoci akci ještě stížit, začaly se na účastníky sypat centimetrové kroupy. Následný vydatný déšť změnil trať na bahnisko, přesně vystihující název akce.  

Bahňák 2011, jak se závod jmenuje, se stal nejen sportovní a společenskou událostí roku, ale přispěl i k oživení dosud nevyužívaného lesoparku, který od centra Sokolova odděluje pouze řeka Ohře. Dříve místo využívané k procházkám je dnes divoce zarostlé a nebudí pocit bezpečnosti.

„Vybudovaná trať a upravený prostor budou následně, po skončení akce, udržovány a samozřejmě přístupné veřejnosti a dalším organizacím za účelem sportovního, kulturního a rekreačního vyžití. Úpravu prostoru lesoparku a výstavbu tratě provádí zdarma dobrovolníci z řad příslušníků HZS KVK, Policie ČR, sborů dobrovolných hasičů našeho okresu, Vodní záchranné služby Sokolov a mnoho dalších nadšenců,“ informoval hlavní pořadatel akce Jan Fedorko.

Reklama

Výběr článků

Načítám