Hlavní obsah

Nejaktivnějšími recyklátory jsou hasiči z Milínova

Novinky, Petra Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes 950 sborů dobrovolných hasičů (SDH) z celkového počtu 7781, které v České republice působí, se zapojilo do ekologického projektu Recyklujte s hasiči. Ten nyní vstupuje do svého čtvrtého ročníku.

Foto: Petra Machová

Projekt Recyklujte s hasiči vstupuje do 4. ročníku

Článek

Nejaktivnější ze všech je zatím Sbor dobrovolných hasičů z Milínova v okrese Klatovy. Ten dosud uskutečnil 24 svozů.

Do projektu se naopak zaregistrovalo i 109 sborů, které zatím spotřebiče sbírat teprve začínají a konkrétní výsledky ještě nevykázaly. Nejsilnější zastoupení mezi registrovanými sbory má kraj Středočeský s 16 procenty (143 SDH), následuje kraj Vysočina (12 procent, 106 SDH) a kraj Jihočeský (11 procent, 103 SDH).

Prostřednictvím hasičů se dostalo k recyklaci už na 3500 tun vysloužilých spotřebičů. Projekt spustil v roce 2011 kolektivní systém Elektrowin, od roku 2013 se na organizaci podílí také kolektivní systém Asekol. Na odměnách, které z projektu hasiči získávají na základě množství shromážděného elektra, už bylo za dobu trvání programu vyplaceno 5 788 000 korun. Průměrně tak každý hasičský sbor obdržel 6500 Kč.

„Očekáváme, že počet zaregistrovaných hasičských sborů letos dosáhne tisícovky a množství spotřebičů, které se i díky nově zapojeným hasičům podaří vysbírat, se vyšplhá na 1900 tun,“ uvedla Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení Elektrowinu.

Za rok 2013 předali hasiči k recyklaci 1634 tun spotřebičů, což představuje dosavadní rekord. V roce 2011 projekt začínal s 633 tunami, o rok později vysbíraných spotřebičů přibylo na 1182 tun. Jen za březen 2014 hasiči vysbírali 101,61 tun starého elektra, což oproti stejnému měsíci loňského roku znamená navýšení o 59,4 procenta.

„Jaro je ale obdobím vyklízení sklepů, garáží, půd a dalších skrytých zákoutí, takže tento počet se určitě brzy výrazně sníží,“ je přesvědčena Kristina Mikulová, manažerka oddělení PR a marketingu Asekolu.

„Program Recyklujte s hasiči má naši plnou podporu,“ potvrdil mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Nitra. Svěřil se také, že se do něj zapojil i osobně prostřednictvím SDH Zličín, když odevzdal starou lednici a mrazák. „Věřím, že to je nejlepší cesta, jak ekologicky zlikvidovat spotřebiče, které nám už dosloužily,“ vysvětlil Nitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám