Hlavní obsah

Nehezká Eliška z Kumburka se prý vyhodila do povětří i s jičínským zámkem

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Na kopci nad rumcajsovským městem Jičínem stojí rozvaliny kdysi výstavného hradu Kumburka. Sídlo rodu Smiřických nejprve zničili Švédové, ti napáchali škod víc než husité a všechny války později. Co zbylo, dorazili vojáci na rozkaz císaře Leopolda I. Edikt ale vydal Ferdinand III. roku 1655.

Foto: Vratislav Konečný

Kumburk byl mohutně opevněn

Článek

Leopold I. odulého rtu habsburského měl nahnáno, aby se z hradů nestala ohniska vzpoury, a v rámci rekatolizace nechal šlechtická sídla pobořit. Kumburk rozvalili v roce 1658. Karlu Ignáci Máchovi hradní zříceniny učarovaly, česká krajina v oněch dobách byla ještě obrazem naší hymny, zemský ráj to napohled, neničená zběsilou civilizací. Asi by pohled z Ralska na naši, nebo spíš jen něčí, fotovoltaiku nepřežil.

Leč zpět na Kumburk, k němuž vede lesní cesta od silničky u vsi Brdo vedoucí k Nové Pace. Ve 14. století krajinu ovládali Vartemberkové, jeden z nich, s krásným staročeským jménem Markvart nechal postavit Kumburk. Psal se podle rodového sídla z Goldenburka, zkomoleně vznikl Kumburk.

Nejdřív husita, poté tvrdý katolík

Během husitských válek ho vlastnil Hynek z Lichtenburka. Nejdřív Husův obhájce, při bitvě o Vyšehrad roku 1420 hejtman kališníků, poté přešel k Zikmundovi, asi byl pragmatik. Stal se z něho přísný katolík.

Ježto se v té době hodně válčilo, nechal k hradu posléze přistavět další opevnění, kopec byl dobře chráněn spirálovitě budovaným opevněním. Pozůstatky budete míjet po cestě do jádra hradu. Zdi byly velmi silné, nevolníci si tu pěkně mákli. 

Hrad zpevnily dělostřelecké bašty, takže byl téměř nedobytný. Nějakou dobu Kumburk vlastnili Trčkové z Lípy, připojili ho k jičínskému panství. Moc ho ale nevyužívali, takže začal chátrat.

Spustila se panenka šlechtická s kovářem

Opět osídlen byl Smiřickými. Eliška Kateřina Smiřická se narodila v Kostelci nad Černými lesy, na Kumburk byla převezena coby malá. Prý byla ale značně nehezká, takže nějaká šance na vdavky nehrozila, ale i čert se smiluje, tak se prý spustila s místním kovářem.

Tatík Smiřický se rozzuřil a nechal dcerunku zazdít roku 1607 do věže, tam strávila i po tatíkově smrti na příkaz své sestry Markéty Salomony celkem 11 let. Aby získal smiřické dědictví, osvobodil ji Ota z Vartenberka, zvaný Kulhavý, taktéž žádný Adonis. Usadili se v Jičíně, jenže ten měl připadnout právě Markétě.

Valdštejn shrábl vše

Když pro Elišku přišli královští komisaři s lejstrem o přiznání práva sestře, sestoupila údajně s loučí do prachárny smiřického zámku v Jičíně. Velký záblesk ji vynesl přes nebe asi do pekla.

Smiřických majetek získal pozdější generalissimus vojsk císařských Albrecht  Václav Eusebius Valdštejn, se Smiřickými rodově spřízněný. Obratnou politikou a zkupováním majetku se postupně stal vévodou jičínským, frýdlantským etc. Na Kumburku nebyla ale arestována jen Kateřina, za Smiřických sloužil jako vězení obecně.

Kumburk je přístupný celoročně, v sezóně i s občerstvením a suvenýry. Je odtud pěkný rozhled na část Českého ráje. Zachovaly se zbytky opevnění, hradního paláce a věží. 

Reklama

Výběr článků

Načítám