Hlavní obsah

Nedvědice ve jménu páry

Novinky, Kamil Kyzlink

O prvém prázdninovém víkendu 2.a 3. července, se v městečku Nedvědice a jeho nejbližším okolí, konal již několikátý ročník kulturního festivalu Slavnosti Pernštejnského panství. Tato akce jako každým rokem, s sebou nese kromě jiného i železniční nostalgii na místní trať.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Nad městečkem Nedvědice se tyčí známý hrad Pernštejn, asi největší lákadlo pro turisty. I přímo v jeho prostorách se konaly nějaké ty kulturní akce, mnohem zajímavější to však bylo v podhradí, hlavně pro fanoušky železnice.

Po celý víkend totiž na místní trati Tišnov-Nedvědice-Bystřice pod Pernštejnem-Žďár nad Sázavou, jezdily namísto běžných vlaků vlaky historické a to hned celá plejáda, v rozmezí padesátá až osmdesátá léta minulého století. Mohli jste vidět motorové vlaky, které běžně k vidění nejsou, mj. motorovou lokomotivu T1001, zvanou Bardotka.

Z Brna a z Havlíčkova Brodi však přijely vlaky o malinko starší a to tažené parními lokomotivami řady 475, kterým se pro jejich vznešenou velikost a ladné tvary přezdívalo Šlechtičny. Jedna z lokomotiv byla z depa v Brně a druhá až z Plzně. Původně měla přijet z Podmokel (dnešní Děčín), ale při akci, která této jízdě předcházela,měla poruchu a nemohla tedy přijet.

Obě krásky se se svými vlaky sjely právě v Nedvědici, kde se po celý den předváděly fotografům. Ve vlacích byl taktéž historický doprovod, který zajistily železniční spolky VSPHŽ a Brunensis. Ve vlaku, který vyjížděl v sobotu v 9 hodin a 40 minut z brněnského hlavního nádraží, přicestovali dokonce doboví pasažéři,oděni za ně byli členové blanenského občanského sdružení Kolejová.

Mohli jste tedy vidět vojenského vysloužilce, jeho mladou ženu celou v černém, dvě děti z bohaté rodiny a mladou úřednici z třicátých let. Jako doprovodný program ve stanici Nedvědice jste si mohli užit stánkový prodej upomínkových předmětů, nebo se povozit na modelové zahradní železnici

Počasí v sobotu sice malinko zazlobilo, ale až na pár dešťových kapek to nebylo zlé. Zato neděle asi moc nedopadla, neboť Moravu a jistě i Vysočinu zakrávala šedá duchna, zemi kropily proudy vody a oteplilo se k večeru, ale i tak si to všichni účastníci užli. Takže se těšíme nashledanou za rok...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám