Hlavní obsah

Nedělí vrcholil eXtrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře

Novinky, Aneta Přadková

Vyčerpání, bolest, omrzliny a nátlak na psychiku. S těmito pocity prožívali víkend mnozí účastníci nejextrémnějšího horského maratonu v republice, který se letos uskutečnil potřetí. Nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd dokázali během čtyřiadvaceti hodin ti nejlepší zdolat více než desetkrát.

Foto: Aneta Přadková

Konečně v cíli eXtrému LH24. Ostravice 26. ledna 2014

Článek

„Je spousta dní v životě, ze kterých si nepamatujete ani minutu. A pak přijde den, který si prožijete od první do poslední hodiny a vzpomínáte na něj dlouhé roky,“ říká Libor Uher, organizátor akce.

Na start závodu v Ostravici se v sobotu 25. ledna dopoledne postavilo 836 odvážlivců. Už na začátku si většina z nich stanovila svůj cíl, kolikrát by chtěli okruhem přes vrchol Lysé hory dlouhým 11,4 kilometrů s převýšením přes 760 metrů projít. V průběhu časového limitu však muselo hodně z nich svoje ambice přehodnocovat. Závod byl extrémní nejen náročností, ale především podmínkami počasí.

Omrzliny, vítr, stav nouze a nová pravidla

Kvůli větru a velice silným mrazům se mnoho účastníků rozhodlo po několika hodinách ze závodu odstoupit. Většina měla též zdravotní problémy. Mezi takovými byl i samotný Libor Uher, který si stěžoval na potíže s dýcháním.

Teploty se pohybovaly okolo -10°C, na vrcholu Lysé hory naměřili -19°C. Silný vítr, který zde byl znát, však teplotu pocitově snižoval až na -60°C. Záchranáři Horské služby Beskydy ošetřovali mnoho omrzlin, hlavně uší a nosu. Objevily se dokonce i takzvané černé omrzliny.

Organizátoři byli nuceni vyhlásit stav nouze, kdy bylo nutné mít v batohu jednu suchou vrstvu oblečení. Na trasu nebyl vpuštěn nikdo bez čepice a rukavic, které se staly součástí povinné výbavy. Přesto však se našli i takoví, kteří rady zdravotníků nechtěli poslouchat a oháněli se tím, že závodí na vlastní nebezpečí. Bezpečnostní opatření proti umrznutí považovali za šikanu.

Vítězství bylo zasloužené

V noci ze soboty na neděli přestal nárazový vítr foukat. Na velký odpočinek mnozí neměli pomyšlení, závodili jako o život a bojovali o umístění nebo skvělý výsledek. Soustředěnost musela být obrovská hlavně při sestupech po uklouzaném a namrzlém terénu. Závod 24 hodin na Lysé hoře je prý hlavně morální. To vystihuje tým s názvem Je to v hlavě, za který závodily Markéta Nowaková a Šárka Waldhauserová z Ostravy. Nedělní dopoledne se neslo ve znamení modré oblohy a teplot okolo -12°C. V cíli se scházeli závodníci především vyčerpaní a unavení.

Absolutním vítězem se stal Jan Zemaník z Ostravice, který se svými třinácti okruhy obhájil vítězství z loňského roku. V kategorii žen zvítězila Slovenka Linda Beniačováze Žiliny, která zvládla deset výstupů. Stejně tolik okruhů si prošla i loňská vítězka Klára Rampírová z Frenštátu pod Radhoštěm, která však byla oproti Beniačové o hodinu pomalejší. Nejlepší dvojicí byl tým mužů s názvem X-TRAIL ORLOVÁ / SUPSHOP.CZ z Orlové, za který běželi Adam Ondruch a Oldřich Kokošek.

Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v Ostravici pod Lysou horou. Zaslouženého úspěchu se dočkali první tři nejlepší ze všech kategorií. Celkem tak bylo oceněno 120 závodníků.

Všem, kteří se dokázali překonat, obstát v eXtrémním závodě a prožít ho na vlastní pěst, patří obdiv a gratulace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám