Hlavní obsah

Nedávno zabílená Lennonova zeď opět hýří barvami

Novinky, Vratislav Konečný

Po svévolném zásahu mladíků, kteří přetřeli před pár dny Lennonovu zeď na Malé Straně v Praze na bílo, protože se jim nelíbila, je plocha opět barevná, a tudíž i cílem turistů. Ti ji ostatně mají zaznamenánu jako pozoruhodnost ve svých bedekrech.

Foto: Vratislav Konečný

jen chvíli zůstala bílá

Článek

Pravdou je, že "Lenonka" již dávno ztratila punc, se kterým byla stvořena, jako připomenutí úmrtí geniálního hudebníka Johna W. Lennona a také obdivu k hudbě skupiny The Beatles. 

Lennonův portrét v obloukovitém výklenku vznikl v roce 1980, vzápětí následovaly další malby, až byla postupně zeď plná. To ale nebylo vhod režimu, zvláště když plocha je naproti velvyslanectví Francie. Z politického hlediska jasná provokace. Shromažďování se tu netrpěla, zvláště v roce 1988 tu skončily policejní zásahy dost krvavě.

Policisté malovali obušky

Příslušníci pohotovostního pluku, vzorně vystříhaní, tu máničkám barvily obušky hřbety do červena. Ve sdělovacích prostředcích bylo hnutí označeno jako lenonismus, mladí lidé, kteří se tu scházeli, jako agenti Západu, kriminální živly, sociopati, příživníci.

Lennonova zeď se v poslední době stala jen plochou k malování, Lennon a jeho protiválečné názory byl zabarveny. Jsou i nyní, už je to zase jen barevná skvrna, nyní majetek řádu maltézských rytířů, kteří dali zeď k dispozici umělcům, hlavně neumělcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám