Hlavní obsah

Nechranická přehrada je rybářů ráj, ale s koupáním je to horší

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Horké léto láká k vodě, nejlepší jsou přírodní nádrže. Pro Severočechy, a nejen pro ně, nabízí oddych přehrada Nechranice.

Foto: Vratislav Konečný

chatky se zahrádkou

Článek

Severočeské moře o velikosti 13,5 kilometrů čtverečních, rybářů i surfařů ráj, přehradní sypaná hráz je 3280 metry nejdelší ve střední Evropě. V letech 1961-1968 vyrostla pro Elektrárnu Tušimice vodní nádrž, její část je vyhlášena oblastí Natura 2000, v současnosti se využívá pro rekreaci.

Vikletický kemp je na netu propagován jako nejlepší. Najdete ho při odbočení ze silnice Kadaň – Žatec. Kéž by byly vozovky v republice, jako je tak ke kempu, hladký rovný asfalt. Zkrátka nádhera, klid pod koly auta.

Pak už dojem elegance končí. Jakoby se tu zastavil čas - a před hodně lety. U recepce ale nabízejí jak pobyty v 4lůžkových buňkách, tak i ve 2-3lůžkových karavanech, elektrické přípojky jsou k dispozici, vše vybaveno vařičem, lednicí, lůžkovinami i základním nádobím.

Vjezd lemují chatky, některé typizované, ale téměř miniaturní, jak to vypadá v Yacht klubu nevím, nejsem členem. Stačilo mi dívat se kolem na cestě přecházející z asfaltu do prašnosti. Dovolená s výhledem na kontejnery by mě neuspokojila, čím dál od vchodu, tím byl pocit tísnivější.

U většiny chatiček je patrno, že sem jezdí majitelé pravidelně, zřejmě tu někteří tráví celé léto.

Obydlí nevelká, přesto s opečovávanými minizahrádkami, shluk obytných karavanů. Před nimi u vody většinou nahozené rybářské pruty, mám dojem, že se sem jezdí převážně chytat.

Osobně bych uvítal pár desítek čtverečních písku a upravený příchod do vody. Třebaže je zde koupaliště přírodní. Pořádný vlez do vody se najít nedá, ač tekutina vypadá celkem přijatelně. Koupajících se bylo minimálně, tedy pouze dvě dívky. Je to především pro rybáře a asi milovníky surfu.

Čisté společné sociální zařízení je velkým plusem. Čisto je i v restauraci a na terase před ní, meníčko solidně české, pivo dobře vychlazené.

Webové stránky Nechranické přehrady nabízejí u hráze chatkový tábor Piraňa, s možností stanování, příště to zkusím tam.

Nechranice by mohly nabídnout mnohé, nejen kurty na nohejbal a volejbal, nafukovací hrad, řetízák a pískoviště u restauračky. Dojem je hodně rozpačitý, hlavně to větší místo na koupání mi chybělo. Je tu plno dětí, rozhodně by se s tím dalo něco udělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám