Hlavní obsah

Nebezpečná místa na cestě do školy zanesou do mapy sami žáci

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní škola Kamenice u Jihlavy uspěla se svou žádostí o podporu bezpečné cesty do školy v programu Na zelenou. Tento grantový program, který přispívá k ochraně dětí před dopravními nehodami a podpoře šetrných způsobů cestování, vyhlašuje každý rok Nadace Partnerství.

Foto: ZŠ Kamenice

Žáci zpracovávají školní mapu dopravně nebezpečných míst

Článek

Žáci budou sami vyznačovat do tzv. školní mapy nebezpečných míst trasy a místa, která oni sami považují za nebezpečná na cestě do a ze školy. Na základě této, žáky a učiteli vytvořené mapy, zpracuje odborník dopravně - inženýrskou studii s návrhy, jak dopravní bezpečnost v okolí školy zvýšit. Tuto studii poté žáci předají zástupcům obce a policie.

Škola bude v rámci projektu též realizovat drobnější opatření na podporu šetrné mobility. „Máme v plánu opravit přístřešek na kola a také pořídit stojany na kola či koloběžky,“ prozrazuje Mgr. Jana Nováková Hotařová, koordinátorka projektu na škole v Kamenici.

Součástí projektu bude také červnový projektový den, během něhož budou žáci soutěžit v jízdě zručnosti na kole a jiných soutěžích s dopravní tematikou. V září proběhne na Den bez aut akce s názvem Pěšky bezpečně s rodiči do školy.

„V říjnu ve škole v Kamenici uspořádáme promítání pro žáky i veřejnost o ekologicky šetrném způsobu trávení dovolené. Cyklotramp Martin Vítek poté s fotkami zavítá i do Třebíče,“ láká Eva Králíková, konzultant projektu ze střediska ekologické výchovy Chaloupky o. p. s. Ke konci projektu se pak bude navrhovat tzv. školní plán mobility, který by měl motivovat žáky i učitele, aby se do školy dopravovali bezpečněji a ekologicky šetrněji.

Generálním partnerem programu Na zelenou je finanční skupina AXA, záštitu poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a nově také Ministerstvo dopravy ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám