Hlavní obsah

Nebezpečí otrav oxidem uhelnatým dál trvá, varují odborníci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezóna přináší každoročně zvýšený výskyt intoxikací oxidem uhelnatým. Jedná se o bezbarvý neviditelný plyn bez zápachu. Příznaky otravy se dají snadno zaměnit například s chřipkou nebo obyčejnou únavou. Počet těchto intoxitací dál roste.

Foto: Josef Zajíc

Problematika otrav oxidem uhelnatým. Ostrava 8.3.2016 PhDr. Lukáš Humpl se záchranným batohem osazeným automatickým hlásičem škodlivých plynů.

Článek

Proto se záchranné složky Moravskoslezského kraje a Městská nemocnice Ostrava, rozhodli zvýšit povědomí veřejnosti a upozornit na nutnost obezřetnosti, která je v souvislosti s hrozbou otrav nutná.

Počátkem března bylo v Městské nemocnici uspořádáno tiskové setkání na toto aktuální téma. K problematice promluvili zástupci Moravskoslezského kraje, statutárního  města Ostrava, zdravotnické záchranné služby a hasičského záchranného sboru MSK. 

„Velmi často dochází k intoxikacím, jejichž zdrojem jsou plynová topidla, krby nebo kotle na tuhá paliva. Naše posádky vyjížděly v kraji jen od začátku ledna letošního roku k osmi případům intoxikací oxidem uhelnatým. Postiženy při nich byly více než tři desítky osob. Jeden člověk přitom zemřel, další z pacientů byli ve vážném stavu. Čísla jsou opravdu velmi alarmující,” sdělil na konferenci MUDr. Roman Gřegoř, ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Na úniku nebezpečných plynů v domácnostech ČR se podílí oxid uhelnatý, podle statistik Hasičského záchranného sboru ČR, téměř jednou třetinou. Podíl úniku přitom stále stoupá. „Česká asociace hasičských důstojníků spustila už před několika lety, spolu z HZS MSK a Olomouckého kraje, dlouhodobou kampaň zaměřenou na propagaci hlásičů kouře a detektorů nebezpečných plynů. Hasiči upozorňují taky na možnost pořízení detektorů úniku přímo oxidu uhelnatého, které včas varují před nebezpečím otrav,” sdělil plk. Ing. Vladimír Vlček, PhD., zástupce krajského ředitele HZS MSK a prezident České asociace hasičských důstojníků. 

Po zásahu záchranářů přebírají intoxikované pacienty odborníci z Městské nemocnice Ostrava, konkrétně Centrum hyberbarické medicíny. „Otrava oxidem uhelnatým je významným zdravotním, sociálním a ekonomickým problémem v mnoha vyspělých zemích světa a zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě a i Severní Americe,” uvedl primář Centra hyberbarické komory MUDr. Michal Hájek .

„Pokud se pacient dostane do naší hyperbarické komory, tak dýchá čistý kyslík za podmínek zvýšeného tlaku, čímž se dosahuje podstatně vyššího okysličení organismu. Kromě toho existuje dalších 20 různých efektů na nejrůznějších úrovních. Obecně, dochází k urychlenému hojení ran, je tam zlepšení proti infekci a zánětu. V komoře aplikujeme tlak, který odpovídá hloubce 10 až 18 metrů pod vodní hladinou, to znamená 2,5 až 2,8 atmosféry celkově, takže ten tlak je vyšší,” vysvětlil funkci hyberbarické komory Michal Hájek. 

Oxid uhelnatý - CO: Bezbarvý, nedráždivý plyn bez zápachu, lehčí než vzduch. Vzniká jako vedlejší produkt parciální oxidace uhlíku během nedokonalého spalování látek. Vzniká také při hoření spotřebičů na zemní plyn, P-B, ohřívače vody, kotle, ve výfukových plynech spalovacích motorů, jako součást zplodin hoření v ohništích a krbech, při nedostatečném odvodu spalin komínem. V nedostatečně větraných místnostech dochází k jeho hromadění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám