Hlavní obsah

Nebe nad Veselím obsadili dravci

Novinky, Martina Sýkorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den ptactva se ve Veselí nad Lužnicí slavil stylově. Dravci podle povelů svých chovatelů křižovali nebe nad hlavami nadšených žáků a předváděli nevídané kousky.

Foto: Daniel Vik
Článek

Žáci a učitelé Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí oslavili Mezinárodní den ptactva skutečně, jak se patří. Akce sice proběhla až 2. dubna, což je o den později než se Den ptactva podle kalendáře slaví, ale určitě stála za to.

Louku na okraji města obsadila obecně prospěšná společnost na ochranu dravých ptáků Zayferus. Jejich lidé s sebou do Veselí přivezli přes 30 dravých ptáků, od těch nejmenších jako je výreček o váze 7 dkg, až po desetikilového supa. Žáci si dravce nejenže z blízka prohlédli, dověděli se o nich od chovatelů také mnoho zajímavých informací. A kdo byl pozorný, mohl si zasoutěžit o drobné odměny a cennou možnost zavolat si dravce na vlastní ruku.

I samotné ukázky rozhodně  stály za to - sokol rychlostí přes 200 km v hodině loví bažanta, raroh loví kličkujícího zajíce či dřemlík předvádí lopingy po zádech, karančo jižní běhá pěšky a vyhledává ukryté maso. A jak často lze vidět v naší krajině létat nad hlavou supa s třímetrovým rozpětím křídel či majestátního orla?

Společnost Zayferus se zabývá rehabilitací zraněných dravců s návratem do přírody, ve svém programu klade důraz na ochranu přírody, takže účastníci programu svým vstupným ještě přispěli na dobrou věc. A hlavně skutečně dobře se pobavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám