Hlavní obsah

Nebe nad Prahou patřilo akrobatům

Novinky, David Frýbert

Sobotní odpoledne nebylo jen ve znamení slunného dne, ale především se neslo v duchu leteckého benzínu, adrenalinu a rychlých letadel. Konal se totiž největší závod v akrobatickém létání u nás i v Evropě - HOT PEPPER´S Aerobatic Freestyle Challenge 2013.

Foto: David Frýbert
Článek

Již od čtvrtka 6. června se v rámci tréninků a kvalifikačních letů utkávali ti nejlepší letečtí akrobaté z celé Evropy (Polsko, Francie, Nizozemsko, Rusko, Velká Británie a samozřejmě Česká republika). Pojďme si stručně shrnout celý den, který byl opravdu nabitý a bylo se na co dívat.

Od otevření areálu si člověk mohl prohlédnout všemožné stroje od akrobatických speciálů, přes letadla k vyhlídkovým letům nebo tzv. vírníky (laicky řečeno zmenšenina vrtulníku – i když pracuje na trochu jiném principu).

Hlavní lahůdkou ale byly repliky starých letadel, které obstaraly jeden z hlavních bodů doprovodného programu. Samotný závod měl sice začínat až ve 14 hodin, ale do té doby se diváci, kterých dorazilo v teplém dnu opravdu hojné množství, nenudili.

V rámci doprovodného programu jistě stojí za zmínku kupříkladu přelet podzvukového letounu L 159 Alca s továrny Aero Vodochody, který celou show zahájil a donutil tak diváky vzhlížet směrem k obloze, ale také velmi zajímavý let kluzáku L-100, který jakoby svým tichem a ladností patřil do jiného světa.

Teď již ale k samotnému závodu. Ručička teploměru šplhala někam k 30 stupňům a všichni netrpělivě očekávali sedmičku závodníků, kteří budou dosahovat rychlosti přes 400km/h a „prát“ se s přetížením až 10G. Piloti se představili i se svými stroji, které byly divákům opravdu na dosah ruky, a mohlo se začít.

Samotný soutěžní let se sestával ze dvou částí. Každý závodník musel absolvovat tzv. povinnou sestavu – kde měl předem dané prvky, které musí provést ve správném pořadí a pokud možno co nejlépe a druhá část – tzv. freestyle. Zde má závodník devadesát vteřin na to, aby ukázal to nejlepší ze svého repertoáru. Když se na to tak podíváme, je zde velká podobnost s krasobruslením. I zde se hodnotí technika provedení, volná a povinná jízda, jsou zde výkruty, otočky anebo třeba obraty.  

Celé zápolení trvalo zhruba do 16 hodin a bylo rozhodnuto. Nejlepším akrobatickým letcem závodu HOT PEPRER´S Aerobatic Freestyle Challenge 2013 se stal francouzský pilot Pierre Varloteaux, který předvedl téměř bezchybný let a právem se stal vítězem.

Mezi závodníky se neztratila ani jediná žena ve finálové sedmičce Aude Lemonard, která se umístila těsně pod stupněm vítězů na čtvrtém místě. Jen pro zajímavost – Aude je civilním povoláním pilotka letounu Boeing 777 u společnosti Air France a jak sama řekla v pozávodním rozhovoru – „tady si moc akrobacie neužiju“. Bohužel českému letci Marku Hykovi se příliš nedařilo, což si sám uvědomoval, jakmile se dotkl země - skončil na sedmém místě.

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE: david-frybert.cz nebo FB

Výsledková listina:

1. Pierre Varloteaux /FRA

2. Olivier Masurel /FRA

3. Francois Levot /FRA

4. Aude Lemonard /FRA

5. Gerald Cooper /GBR

6. Artur Kielak /POL

7. Marek Hyka /CZE

(Zdroj: oficiální tiská zpráva AFC2013)

Reklama

Výběr článků

Načítám