Hlavní obsah

Název sídlu české vlády dal rodák z Nového Města nad Metují Jan Petr Straka

Novinky, Dana Ehlová

Kde sídlí vláda České republiky, je všeobecně známo, stejně jako fakt, že ona budova se nazývá Strakova akademie. Že název tomuto objektu dal rodák z Nového Města nad Metují - císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka z Nedabylic, vědí asi pouze zasvěcení.

Foto: Muzeum Nové Město n.M. (archiv)

Jan Petr Straka z Nedabylic, rodák z Nového Města nad Metují, zakladatel Strakovy akademie.

Článek

Byl to totiž právě Jan Petr Straka z Nedabylic, narozený 6. března 1645 v Novém Městě nad Metují, který roku 1710 odkázal svůj majetek ke zřízení nadace "pro vzdělávání chudé mládeže z vyšších stavů", díky čemuž byla na konci 19. století postavena na levém břehu Vltavy budova, v níž má dnes sídlo naše vláda.  

Jako studentská kolej nemajetných synů české šlechty bohužel nesloužila Strakova akademie dlouho, využití se měnilo a k vládním účelům je využívána od roku 1945. Vraťme se ale do východních Čech a k člověku, jehož jméno budova nese.  

Nové Město nad Metují „objevilo“ souvislosti spojené se životem a odkazem rodáka z domu č. p. 8 A na dnešním Husově náměstí teprve nedávno, o to větší pozornost mu v současné době věnuje.       

V den, kdy uplynulo od narození Jana Petra Straky z Nedabylic 370 let, tedy 6. března 2015, byla na domě, kde se tento hrabě a mecenáš narodil, slavnostně odhalena pamětní deska, protože nemůže být pochyb, že právě tento rytíř patří do elitní společnosti s místem narození v Novém Městě nad Metují. 

Zásluhu na zviditelnění Jana Petra Straky z Nedabylic v jeho rodišti má především místní spolek Poznávání, kterému se daří nejen upozorňovat veřejnost na krásu města i jeho okolí, ale také představovat zdejší zajímavé osobnosti.    

Jan Petr se narodil do starého českého vladyckého rodu, který později povýšil do panského a hraběcího stavu - svůj přídomek Strakové odvozovali od již neexistující vesnice a tvrzi Nedabylice ve východních Čechách.  

Život J. P. Straky byl pozoruhodný v mnoha ohledech a podrobně ho mapuje životopisný portrét Jan Petr Straka z Nedabylic – hrabě, mecenáš, zakladatel Strakovy akademie. Jeho autorka Markéta Mrázková, členka spolku Poznávání, spolu se svým otcem Vladimírem Klofáčem zásadním způsobem přispěla ke zdokumentování této osobnosti.  

Mecenáš zemřel v roce 1720 a trvalo dlouhých 177 let, než došlo k naplnění jeho přání. „Díky nadaci založené J. P. Strakou byla na konci 19. století postavena velkolepá budova s parkem na jedinečném místě na břehu Vltavy pod Pražským hradem. Ve své době byla navýsost moderní svým vnitřním vybavením, nacházelo se v ní první ústřední topení v Praze, komfortní lázně, venkovní a zimní tělocvična. Byly v ní pokoje studentů, studovny, dále správy, domácí kaple, slavnostní síň,“ řekl několik okamžiků před slavnostním odhalením pamětní desky Pavel Dvořák, vedoucí Úřadu vlády. Zároveň zdůraznil, že považuje za čest pracovat v krásné budově Strakovy akademie, dnešním sídle vlády.  

K představení Jana Petra Straky novoměstské veřejnosti i turistům slouží vedle již zmiňované publikace také výstava, instalovaná v Městské galerii Zázvorka, kterou lze navštívit až do 9. května.

Dalším příspěvkem k připomenutí této osobnosti jsou i kresby žáků výtvarného oboru novoměstské ZUŠ na téma J. P. Straka a Strakova akademie, umístěné v přízemí školy.      

Reklama

Výběr článků

Načítám