Hlavní obsah

Název Český Betlém si Nové Město nad Metují opravdu zaslouží

Novinky, Dana Ehlová

Protože paní Zima na rozdíl od Ježíška zatím svými dary šetří, mohou se ti, kteří nepojedou za bílou nadílkou do hor, vydat v těchto svátečních dnech na přímo stylový výlet za poznáním. Kam? Do Českého Betléma. Tak je totiž už dlouhá léta nazýváno Nové Město nad Metují.

Foto: Dana Ehlová

Český betlém při pohledu z Juránkovy vyhlídky.

Článek

Původ onoho přídomku Český Betlém pochopíte, pojedete-li ve směru od Orlických hor. Z Juránkovy vyhlídky před vjezdem do Nového Města nad Metují se vám totiž naskytne pohled přímo pohádkový.  

A aby bylo betlémů ve spojitosti s tímto městem ještě více, začal v roce 2001 vznikat ve zdejším muzeu Měšťanský betlém, který je pokračováním betlemářské tradice v Orlických horách a jejich podhůří. Jeho jednotlivé figurky se rodí pod rukama známé řezbářky Jarmily Haldové ze Sedloňova a jsou obrazem života na novoměstském náměstí, zároveň také znázorněním současných obyvatel města nebo osobností historie. 

Měšťanský betlém se neustále rozšiřuje a nabízí všem lidem možnost zapojení do projektu s tím, že po dohodě s Jarmilou Haldovou, která vyřezává každou postavičku podle přání konkrétního majitele, mohou mít v betlému také svoji originální figurku. Tento unikát je celoročně vystaven v přízemí novoměstského muzea.

Další betlém je pro potěchu všech, kdo zavítají přímo do centra Nového Města nad Metují právě v období Vánoc, k vidění na jeho unikátním Husově náměstí, v blízkosti kostela Nejsvětější Trojice.

Husovo náměstí v Novém Městě nad Metují však stojí za návštěvu v kteroukoliv roční dobu. Patří k perlám nejen východní Čech, ale celé České republiky. Pohledy z kterékoliv strany jsou opravdu mimořádné a stojí za to si všechny možnosti náležitě vychutnat. 

Náměstí má tvar obdélníku o rozměrech zhruba 140 x 60 m a ze tří stran ho lemuje nádherné nepřerušené podloubí. I když byly některé domy v 18. a 19. století přestavěny, zachovávají si původní jednotný ráz i výšku. Důkazem toho, že měly během času různé majitele a také různá využití, jsou domovní znamení a pamětní desky na jejich průčelích.

Pohled na podloubí samozřejmě učaroval i filmařům, stačí připomenout snad nejoblíbenější český seriál F. L. Věk a v něm novoměstské náměstí romanticky zasypané sněhem.

Vraťme se však do historie. Pozornosti by neměl uniknout raně barokní mariánský sloup z roku 1696, sousoší Nejsvětější Trojice (1767), pomník Bedřicha Smetany postavený před zámkem v roce 1954 nebo pomník zakladatele města Jana Černčického z Kácova z roku 2001.

Západní straně náměstí dominuje pozdně gotický zámek, který byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, a měl město chránit. Od roku 1992 je znovu majetkem rodiny Bartoň-Dobenín a je přístupný veřejnosti.

Velmi zajímavou procházku nabízí i část Na Zadomí, těsně přiléhající k historickému centru města. Pod 30 metrů vysokým srázem se klikatí řeka Metuje a také pohledy na odvrácenou část měšťanských domů stojí za „uložení“ do fotoaparátu.  

Po prohlídce náměstí, návštěvě zámku či muzea, můžete v klidu posedět v jedné z nespočtu kaváren či hospůdek přímo pod podloubím a zažít tak přímo sváteční dojmy z návštěvy Českého Betléma.

Reklama

Výběr článků

Načítám