Hlavní obsah

Návštěvníci hradu Hukvaldy se potkají i s Mistrem Janem Husem

• Aktualizováno
Novinky, Michal Režnar

Výlet na hrad Hukvaldy se rovná výpravě do oživlé historie. Alespoň tuto neděli, kdy na hrad zavítá i Mistr Jan Hus - stane se tak přesně v den jeho upálení.

Foto: Michal Režnar

Výhled z hradu Hukvaldy

Článek

Historie hukvaldského hradu sahá až do roku 1285. Za zakladatele hradu jsou považována německá hrabata z Hückeswagenu. Později hrad získali olomoučtí biskupové či český král Jiří z Poděbrad.

Mezitím se na hradě v průběhu tisíciletí vystřídalo mnoho nájemníků, nakonec však hrad zůstal v rukou olomouckému biskupství, a to až do zestátnění v roce 1948. Hrad je v posledních letech neustále renovován a jeho expozice dál roste. 

Bývalí osadníci hradu oživnou

Pokud chcete poznat tehdejší obyvatele hradu osobně, máte k tomu nyní jedinečnou příležitost. V neděli 6. července vás na hradě čeká dobová kostýmová prohlídka historií hradu, kterou provedou osobnosti spřažené s hradem. Jako speciální VIP host dorazí údajně také mistr Jan Hus.

První prohlídka startuje na Hukvaldech v 11 hodin, další poté následují ve 13, 15 a 16:30. Informace o vstupném a návštěvní době najdete na stránkách hradu.

Na hrad s výletem

Do obce Hukvaldy se lze sice dostat pohodlně autem, ale pokud jste příznivci pěkné přírody a výletů, je možno zvolit i tuto variantu.

Vše začíná od autobusové zastávky Lhotka-střed, kde bus zastaví přímo u turistického rozcestníku. Naše procházka bude vedena po zelené značce směrem na další rozcestník "Kozlovice, most". Trasa je příjemná, žádné kopce, vedena převážně přes pole s výhledem na okolní hory.

Od již zmíněného rozcestníku pokračujeme po stejném značení, mimochodem brzy začne NS Janáčkův chodníček, která nás seznámí s místní flórou i faunou a to doslova, neboť trasa je vedena přímo přes začátek hukvaldské obory, kde je možno zahlédnout divou zvěř. Však samotný rozcestník "Hukvaldy-obora" o tomto nasvědčuje.

Zde již jsme intuitivně vedeni žlutou stezkou až k hradu. Celá trasa má 7,5 km. Po prohlídce historického objektu vydáme se dolů, směrem k oborní bráně. Sestup má necelý 1 km. Kousek od brány najdeme autobusovou zastávku "Hukvaldy, hotel".

To nejlepší nakonec: Štěstí od Leoše Janáčka

Že je historie hradu pevně spoutaná se jménem hudebního skladatele Leoše Janáčka, ví téměř každý. Věděli jste ale, že je možno o životě tohoto věhlasného skladatele zjistit daleko více?

V okolí hradu je možno sledovat stopy života tohoto autora. Můžete navštívit školu, kam chodíval, v obci lze vstoupit také do kostela sv. Maxmiliána, kde sám hrával na varhany. Přímo v obci Hukvaldy najdeme také Janáčkův rodný dům. Pokud vás však životní příběh Leoše Janáčka nezajímá, úplně se mu stejně nevyhnete. Několik desítek metrů před hradem potkáte sochu Lišky Bystroušky, která plní přání, jež se opravdu splní. Stačí prý lišku na pár vteřin chytnout za ocas a něco si přát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám