Hlavní obsah

Navrátilce z ciziny rozvážejí také autobusy Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

Prvních třináct obyvatel moravskoslezského regionu, kteří pobývali v zahraničí, se 28. března vrátilo s pomocí Moravskoslezského kraje. I v závěru cesty se je podařilo přepravit tak, aby se minimalizovalo riziko eventuálního přenosu nákazy koronavirem.

Foto: Josef Zajíc

Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Článek

Lidé, kteří se vracejí ze zahraničí, musí automaticky do karantény. Do České republiky se nyní dopravují buď letadlem na pražské letiště, nebo se svážejí autobusy Ministerstva vnitra do Prahy a do Brna, kde je převezme policie.

Občané Moravskoslezského kraje jsou pak dalšími autobusy převezeni do centra Ostravy, ke krajskému úřadu. Ti, kteří nemají možnost vlastní přepravy, převezme krajský dopravce - společnost Transdev a rozveze je domů. Podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky byli řidiči vybaveni ochrannými pomůckami, aby co možná nejbezpečněji, s ohledem na zdraví všech přítomných, rozvezli cestující domů.

„Navrátilců do Moravskoslezského kraje očekáváme asi 1600 a není možné je nechat cestovat běžnými autobusovými nebo vlakovými spoji. Navíc jsou unaveni, vystresovaní. Chceme jim alespoň trochu ulehčit poslední kus cesty, postarat se o ně,” uvedl Jakub Unucka.

„Prvních třináct už je doma, další budou průběžně přijíždět. Uvidíme, jestli budeme muset navýšit počet autobusů. Pokud navrátilec bude bydlet v jedné domácnosti se zbytkem rodiny, klidně si pro něj mohou přijet autem. V sobotu 28. března se vrátili lidé, kteří pobývali převážně v Anglii. V Ostravě na ně čekali hygienici s příkazem karantény a také si zaregistrovali jejich osobní údaje,” dodal náměstek hejtmana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám