Hlavní obsah

Nautilus zakotvil v obří hale ve Vítkovicích

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohltí vás, ohromí a nadchne. Areál Dolní oblast Vítkovice, národní kulturní památka, při jejíž prohlídce se budete cítit jako kompars filmu Ocelové město. Má tři části. Továrenskou, kde najdete v jednom železárnu a koksovnu a důl Hlubina, s využitím obřího plynojemu jako kulturní zařízení.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled do haly, vzadu Nautilus, mohutné těleso v popředí je pístové plynové dmychadlo

Článek

Druhá a třetí patří expozicím Světa techniky. Zavítáme do Malého světa techniky, budovy VI. Energetické ústředny s expozicí členěnou do osmi tematických celků inspirovaných díly Julese Verna. Jako ve verneovce se ostatně v Dolní oblasti určitě cítit budete.

Pracovalo tu na 80 tisíc lidí

V roce 1828 začal s výstavbou železáren vévoda Rudolf Jan, ve velkém komplex Vítkovic začali budovat Rothschildové, stavěli nejen vysoké pece a nechali hloubit doly, ale pro zaměstnance vypracovali sociální program, postavili školy, nemocnice, domy.

Za války tu byli Němci, fabriky byly nazvány jménem Hermanna Goeringa. Po uhlobaronech přišli komunisti, Vítkovické železárny Klementa Gottwalda měly prioritu, stavělo se dál, v dobách největší slávy tu pracovalo na 80 tisíc lidí. Pak přišla další léta, z Vítkovic zbyla ořezaná produkce.

Vyráběly se tu obří hřídele, součásti elektráren, kotle, válcované profily. Výroba i těžba na Ostravsku jsou velmi omezené. Ještě že někdo měl aspoň trochu zdravého rozumu a zachránil Dolní oblast. Kromě jiného se tu pořádá Colours of Ostrava a mnoho dalších kulturních akcí.

Svět techniky s interaktivitou

Stojím na vyhlídkovém platu v hale Malého světa techniky. Výtah mě vyvezl asi do výšky 20 metrů. Vernův vítkovický svět je pode mnou, u protější strany stojí velkolepý model Nautila, ponorky kapitána Nema. Je to jeden z výukových exponátů, vnitřkem prolezete za pár minut. Vyzkoušíte si periskop, ponorka je trochu netradičně součástí expozice o letectví, v níž uvidíte kabinu Vostoku, simulátor Moravy L 200, motor MiG.

Obří, přes celou halu táhnoucí se, jsou plynová pístová čerpadla. Výstava ukazuje, jak a co se na Ostravsku vyrábělo, třeba jak probíhala tavba, pudlování, jak funguje ocelárna. To je v části Tajemství Ocelového města.

Jak funguje doprava, vám sdělí Cesta kolem světa za 80 dní, můžete si vyzkoušet telegraf. Nával je u trenažérů jak automobilů, autobusu, vlaku nebo na motorce v Pánovi světa. Usadil jsem se do sedla stařičkého kola, zmáčkl knoflík, jeden z pěti, na kterém je název zvolené skladby, a šlapáním přeneslo dynamo do prastarého rádia energii, která spustila Mišíkův Sluneční hrob.

Jmenovat všechny exponáty je zbytečné, to musíte vidět, slyšet, ohmatat si, v podzemí se projít barevným akustickým tunelem ve Zmatku nad zmatek, nebo se seznámit se zápisovou a přenosovou technikou.

Bohatý výukový program

V objektu jsou výukové učebny, zájem je veliký. Program vedou animátoři, kteří hravou formou zpřístupňují témata z oblasti fyziky, chemie či biologie. Dozvíte se mnoho o optice, sestavíte si kaleidoskop nebo elektrický obvod.

Výuka probíhá pomocí tabletů a interaktivních tabulí. Areál spolupracuje s newyorským Americkým přírodovědným muzeem, což je ojedinělý počin. To že byl přijet pod křídla tohoto světového výukového centra je obrovské plus a  našim manažerům za to patří velký obdiv a dík.

Fajne, bo ni?

Reklama

Výběr článků

Načítám