Hlavní obsah

Naučnou stezku budou provázet Karlštejnské šachy

Novinky, Vratislav Konečný

Partii si s těmito monstry nezahrajete, ale rozhodně stojí za to je shlédnout, třeba po částech. Obří šachové figury vyrůstaly ve vsi Ořech, před Vánocemi je částečně rozvezli jejich zhotovitelé do obcí kolem Karlštejna. Hra je světovým unikátem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Pokud chcete všechny šachové figury po jejich rozmístění vidět, připravte se na 68 kilometrů cestování.  

Spoluautor ojedinělé atrakce, která má světový primát ve velikosti, a její duchovní otec Vladimír Glaser z Ořecha je nechal zhotovit u svého lanového a petanqueového centra v obci. Dohromady šachy váží přes 48 000 kilogramů, práce trvaly přes půl roku.

„Na výrobu nás bylo asi dvacet, převážně studenti,“ říká Glaser. Většina soch z betonu, ytongu a železa váží 1,5 tuny, při výšce od 2,30 do 2,90 metru. Tuto výšku má karlštejnský černý král. Každá figura je opatřena znakem obce, některé mají i další atributy. Na parkovišti v Karlštejně najdete černého krále s královským lvem v erbu, krom toho je na figuře i vinný vlys, znak, že karlštejnské víno není jen tak lecjaké. 

S razítkem na pozadí

Loděnice mají místo znaku gramofonovou desku, na zadní části figuríny je razítko. Ano, ve městečku se natáčel na nádraží  proslulý Menzelův film Ostře sledované vlaky a razítkovací scéna výpravčího Hubičky je jedna z těch nezapomenutelných.

„Ve Všeradicích se narodila královna českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, tak má jako atribut vařečku, Tetín bílou věž, tam zase byla dvě hradiště. V Karlíku bude černá královna, v této obci měly hrádek královny Karla IV. Rudná má figuru jako pošmistr, byla tu přepřahací stanice,“ dodává Glaser.

Hezká je procházka nebo cyklojízda podle Berounky z Dobřichovic, kde je první z figur, třeba až na Tetín. Cestou toho uvidíte v údolí řeky hodně zajímavého občerstvovny a restaurace jsou téměř na každém kilometru. K putování existuje i mapa, takže zabloudit rozhodně nemůžete a uvidíte, jak malebná je většina  středočeských obcí. U figur budou infotabule o obci, chystá se vydání turistického pasu, stezka by měla být v plném provozu od konce dubna.

Bližší informace na www.karlstejnsko.cz  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám