Hlavní obsah

Nastydlá strašidla, nová audiokniha pro nejmladší

Novinky, Miroslav Moravec
Aktualizováno

Je to právě tři roky, co na literární kolbiště českých autorů literatury pro děti vstoupila nová tvář – Petra Vychytilová, která žije a tvoří v Praze. Její debut vydaný v edici Miracuum Octavum Mundi tehdy zaujal rodiče, hledající pro své ratolesti „něco hezkého ke čtení“, i odbornou kritiku.

Foto: Foto: Miroslav Malec

Hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová

Článek

Nyní kniha spatřila světlo světa pod stejným názvem v audioverzi, což je nejmodernější vydavatelský trend.

Před krátkým časem se konal křest tohoto pohádkového CD ve známé umělecké kavárně Café Faux Pas na Královských Vinohradech v Praze. Kmotry představeného titulu byli režisér Zdeněk Troška, herečka a zpěvačka Dita Hořínková a dětské herecké hvězdy Filip Antonio a Viktor Antonio.

Křehká hranice dětské fantazie mezi sny a realitou

Obsahem audioknihy je série příběhů sedmileté Anetky a jejího mladšího brášky Honzíka. Rodina Podzimkova se přestěhovala z původního bydliště na Papírové náměstí a zádumčivé děvčátko se ještě nesžilo s dětmi z okolí. Anetka se tedy noří do svého světa, kam dospělí sotva mohou nahlédnout. A že nemá kamarády? Ale má a jaké!

Je obklopena mnoha bytostmi ze světa, který s ní mohou sdílet pouze ti, kteří se dívají srdcem a dovedou vidět zdánlivě neviditelné a slyšet zdánlivě neslyšitelné. Draky a princezny mezi Anetčinými kamarády sice nenajdeme, ale nechybí šípková víla Větružka, dobrácký vodník Škvejchla, trošku bojácná meluzína Zina nebo bílá paní Alena z Blaumberka. Ti všichni s Anetkou a Honzíkem prožívají čtvero ročních období. Co měsíc, to jiný příběh a nové zážitky.

Jak říkají literární recenzenti, autorka Petra Vychytilová vytvořila svébytný, avšak uvěřitelný pohádkový svět, jenž se nenásilně a plynule prolíná s tím naším, reálným. Oživila ho známými pohádkovými bytostmi i těmi, které pro tento svět zvaný Průhledno stvořila, jako jsou například teneové, makové strašidlo, pampeliškový mužíček nebo veonetka. Příběh vyzdobila vlastními ilustracemi a proložila perličkami básniček, které se v audioverzi díky okouzlující hudbě Richarda Pachmana proměnily na písničky.

Excelující Jan Přeučil a Eva Hrušková

Jan Přeučil brilantním způsobem ztvárnil postavy pana Podzima, vodníka Škvejchly, služebného brnění, věčný Čas a hradního ducha na Blaumberku.

Jeho životní partnerka a herecká kolegyně Eva Hrušková dovedla k dokonalosti kromě holčičky Anetky a šípkové víly Větružky i duchy ročních období teney, tužkového skřítka Pišpiše, bílou paní, meluzínu Zinu, makové strašidlo Makůvka, čarodějku Kandrafůru, Pampeliána a mnohé další.

Několik hodin čtení zpestřuje jedenařtyřicet poetických básniček zakomponovaných do textu a proměněných v písničky skvělou hudbou skladatele, zpěváka, malíře a spisovatele Richarda Pachmana.

Dětská sóla a sbory nazpívali členové Kühnova dětského sboru pod vedením hlasové pedagožky Elišky Hrubé-Toperczerové. Dětská dívčí sóla (Anetku, Andělku Sněžnou) nazpívala Kačenka Jechová. Není bez zajímavosti, že chlapecká sóla (Meluzián, vánek Ivánek) barevně nazpíval desetiletý Honzík Vychytil, syn autorky, která sama nahrála party zobcové flétny.

CD Nastydlá strašidla vydalo nakladatelství Globus International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám