Hlavní obsah

Narušená imaginace: výstava evropského umění v Domě umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 24. ledna byla vernisáží zahájena výstava Narušená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci se Sbírkou Roberta Runtáka.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.1.2017 Výstava v Domě umění: Narušená imaginace. Jonathan Waterige: Chlapec na zdi, 2012

Článek

Výstavu Narušena imaginace zahájila v Domě umění Galerie výtvarného umění v Ostravě na Jurečkově ulici kurátorka Jane Neal, soukromý sběratel Robert Runták a Jiří Jůza, ředitel GVUO. Výstava odstartovala za osobní účasti dvanácti vystavujících umělců - Martina Edera, Caroline Walker, Serbana Savu, Jonathana Wateridge, Roberta Fekete a dalších prezentovaných výtvarníků.

„Tato výstava je pro naši galerii výjimečnou hned z několika důvodů. Jen těžko bychom si mohli dovolit uspořádat podobný projekt za předpokladu, že bychom vystavená díla sváželi z celého světa. Expozici prezentující tvorbu těchto umělců navíc dosud neuspořádala žádná galerie v České republice. Nejedná se o regionální výstavní projekt. Je to mezinárodní záležitost a věřím, že se zapíše do historie nejen českého výstavnictví,” informoval Jiří Jůza.

Výstava je rozdělená do čtyř sekcí. První: Odcizený jedinec, ztráta sebe sama a otázka lidskosti. Druhá část výstavy se nazývá Tajné oko, nový voyerismus a únik do jiných světů. Třetí část: Záhady v městské a venkovní krajině a část čtvrtá: Inscenovaný výjev, zátiší a cirkus historie.

„Název výstavy poukazuje na kolektivní, nejen uměleckou imaginaci, která je jednak rušivá a zároveň narušená nebo zkreslená nejrůznějšími společenskými událostmi, situacemi a vlivy. Podtitul naznačuje symbolické vytváření otvorů do prostoru, který býval uzavřený. Pomyslná okna odbourávají tabu, vpouštějí světlo, jsou únikem z všednosti a zažitých stereotypů,” vysvětlila námět výstavy nezávislá britská kurátorka Jane Neal.

Jane Neal žije v Oxfordu. Je autorkou řady výstavních projektů nejen ve Velké Británii a po celé Evropě, ale také v Asii a USA. Věnuje se mimo jiné i autorům střední a východní Evropy. Českému publiku je známá jako autorka výstavy Nightfall v pražském Rudolfinu uspořádané v roce 2013.

Výstavu doprovází výpravná publikace, která se zabývá v našich podmínkách ne příliš frekventovanou současnou evropskou malbou. Hlavní autorkou je kurátorka Jane Neal. Na publikaci se dále podílel Mark Sanders a Jan Kudrna, kurátor GVUO. 

Robert Runták, právník, podnikatel a sběratel umění. Od narození v roce 1976 žije v Olomouci. Uměleckou sbírku začal budovat v roce 2007. Sbírka je rozdělena na české a zahraniční umění. V současné době kolekce čítá téměř sto uměleckých artefaktů více než třiceti současných umělců střední a nejmladší evropské výtvarné generace.

Výstavu doplní komentované prohlídky s kurátory Jane Neal a Janem Kudrnou 5. a 16. února a 16. března. Uskuteční se také tvůrčí programy pro školy i veřejnost. Oba typy doprovodných programů je nutno rezervovat online na stránkách galerie: www.gvuo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám