Hlavní obsah

Národní park Tsavo East v Keni: ráj červených slonů a milovníků africké krajiny

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A samozřejmě i jiné zvěře afrických savan, jako jsou lvi, gepardi, buvoli, zebry, žirafy, antilopy, paviáni a spousta pestrobarevného ptactva, početné pštrosí rodiny nevyjímaje. Ideální je ubytovat se přímo v parku, což dává možnost sledovat noční život u napajedla.

Foto: Petr Hejna
Článek

Národní park Tsavo, jeden z největších na světě a největší v Keni (má rozlohu přes 20 000 kilometrů čtverečních), se dělí na dvě části - východní a západní, tedy Tsavo East a Tsavo West, které odděluje mohutnými baobaby lemovaná silnice a železniční trať mezi Nairobi a Mombasou.

Tsavo má statut národního parku od dubna 1948, nachází se v blízkosti města Voi, podle kterého je také pojmenována jedna vstupní brána. Obliba parku vycházejí i z jeho dostupnosti od letovisk na pobřeží v okolí Mombasy, nenechte se však nalákat na jednodenní safari od moře, přejezd je dobrých pět hodin, a poznat alespoň trochu život v parku chce minimálně dva dny, možnost přespání přímo v parku pak dává účastníkům safari zcela jiné zážitky.

Právě letos proběhlo od konce února v Tsavu velké sčítání zvěře, jelikož jsou obavy z  poklesu jejího počtu díky loňskému suchu, které bylo podstatně delší než obvykle. Při posledním sčítání, které proběhlo před třemi lety, zde bylo napočítáno více než jedenáct tisíc slonů a kolem šesti tisíc buvolů. Žirafy pak se zde vyskytovaly v zastoupení zhruba tři tisíce jedinců. Více než stovka lidí vyhodnocuje záznamy z kamer, umístěných na letadlech, kterých k tomuto účelu sloužilo osm. Krom úhynu díky nedostatku vody je ve hře i stálá hrozba pytláctví.

Proslulí červení sloni nejsou nějaký lokální poddruh slona afrického, jejich typické zbarvení pochází od toho, jak se poprašují prachem místní rudé zeminy, která vytváří malebný podklad tamních krajinných scenérií se stejně výrazně zbarvenými termitišti v popředí a siluetami uschlých stromů na obzoru. Válení se a posypávání prachem u slonů není nějaká marnivá snaha po extravagantní kráse, ale slouží jim jako ochrana před horkem a obtížným hmyzem.

Park je opravdu rozsáhlý, takže i probádat veškeré jeho části ani během jedné návštěvy nelze. Na červené slony ale narazíte v hojném počtu málem na každém kroku, buď přímo u napajedel, nebo putující po svých vyšlapaných stezkách za vodou (slon, ač je typický savec afrických savan, vydrží bez vody jen pár dnů).

Fascinující pohled je na obrovská stáda buvolů, táhnoucích planinou, milovníky drobných krás potěší pestrobarevní ptáci ve větvích i třeba na hřbetech zeber, či usedávajících na zádech větších opeřenců. Lvi si udržují většinou odstup, oproti slonům křižujícím prašné cesty, ale i tak se může poštěstit spatřit je oddávat se nerušeně reprodukčním „manželským“ radovánkám.

VIDEO: PROJÍŽĎKA PARKEM (sloni, stáda buvolů, lvi, pštrosi, krajina...)

Nezapomenutelným zážitkem je sledování zvířat přímo od stolu v jídelně, z vyhlídkového místa poblíž napajedla, nebo z terasy stanu s chutným keňským bílým rumem jako digestivem po dobrém jídle a aperitivem před pozorováním života po soumraku.

Obvykle vybarvené slony najdete, stejně jako já na vlastní oči, na videu v článku o NP Amboseli, se lvy pozorovanými na pár metrů se mi zase poštěstilo v NP Nakuru, vodní ptactvo a hrochy nabízí jezero Naivasha, NP Hell´s Gate zase horké prameny a pekelnou soutěsku - jedná se o parky a místa, které se dají obsáhnout do plánu týdenního putování po africké divočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám