Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě nabízí jeden bonbónek za druhým

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivní a divácky i posluchačsky vděčné tituly připravilo pro novou sezónu Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Po slavnostním Galavečeru, který se uskuteční 8. září, jsou nachystány dvě premiéry - balet Balady a opereta Krásná Helena.

Foto: Dana Ehlová

Galavečer k zahájení sezóny proběhne v neděli 8. září v Divadle Antonína Dvořáka.

Článek

Zatímco baletní představení Balady v režii a choreografii Hany Litterové má být vášnivým tanečním dramatem s hudbou a zpěvem Zuzany Lapčíkové (premiéra je avizována na 19. září), opereta Krásná Helena z pera Jacquese Offenbacha je ohlášena na 26. září a v režii Gabriely Petrákové se v hlavní roli představí Martina Šnytová.

Pozadu ovšem nezůstává ani soubor opery, jehož prvním titulem v začínající sezóně bude 10. října Verdiho opus Ernani (režie Marián Chudovský), stejně jako činohra, která 24. října uvede jako první premiéru politicky (ne)korektní komedii Václava Štecha Veřejné blaho aneb Deskový statek (režie Janusz Klimsza).

„Je fakt, že se těším nejen na Galavečer, který proběhne v neděli 8. září v Divadle Antonína Dvořáka, ale také na nové inscenace, ať už se to týká činohry, baletu, operety či opery. Tohle divadlo totiž nabízí jeden bonbónek za druhým," tvrdí častý návštěvník a velký propagátor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Robert Rohál.

„Nejsem teatrolog, ale tohle divadlo si považuji, je to moje srdeční záležitost. Proto chodím na všechny žánry, vedle krásných činoherních inscenací, jakými byly Smrtihlav nebo Sen noci svatojánské, jsem ocenil i legendární muzikál Balada pro banditu, který vstoupí tady v Ostravě už do třetí sezóny, stejně jako skvostná operní představení Káťa Kabanová, Lohengrin a Anna Bolena... Podobně jsem si vychutnal i balet Poslední samuraj nebo prozatím poslední nastudování Labutího jezera," upřesnil ještě Robert Rohál.

Tento publicista, který má na svém kontě řadu knih, se už přibližně osm let zabývá také černobílou fotografií a svoji tvorbu představil v rámci fotografických prezentací na mnoha místech Česka - vedle Prahy, Brna a Zlína i na hradě Křivoklát, v zámku Doudleby nad Orlicí nebo v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci.

Na letošní podzim navíc plánuje další výstavy, jednu z nich dokonce ve spolupráci se svým oblíbeným divadlem. Nejprve by se měl v Ostravě jako fotograf představit v listopadu, a to v galerii Domu knihy Librex s kolekcí Kráska a Zvíře, v prosinci pak s úplně novou kolekcí přímo na půdě Národního divadla moravskoslezského.

"V režii Janusze Klimszy bude 19. prosince uvedena premiéra hry Edith a Marlene a já při té příležitosti připravím na tohle téma samostatnou výstavu. Objektem mého zájmu jsou tentokrát umělkyně, které v inscenaci ztvární role Edith Piaf a Marlene Dietrich. Těším se nejen na focení, ale samozřejmě na hru samotnou - mohl by to být další skvělý umělecký zážitek," dodal na závěr Robert Rohál.  

více info: www.ndm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám