Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede v české premiéře hru o císařovně Sissi

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Peter Gábor režíruje hru Viliama Klimáčka Sissi (Útěky Alžběty Rakouské), kterou uvede v české premiéře ve čtvrtek 8. června Národní divadlo moravskoslezské Ostrava. V titulní roli se představí jedna z nejoblíbenějších hereček činoherního souboru Pavlína Kafková.

Foto: Radovan Šťastný

Petra Lorencová a Pavlína Kafková v roli Sissy.

Článek

Moderní historické drama slibuje příběh, kterému nechybí nic z toho, co charakterizuje královské hry – atraktivita tématu, vznešenost, napětí, humor, láska i smrt. Výpravná historická freska se točí kolem oblíbené rakouské císařovny.

Sissi je tu vykreslena jako moderní žena – samostatná, sebevědomá, vzdělaná a krásná, ale stejně tak osamocená, frustrovaná a trpící. Portrét ženy nejen všestranně nadané a obdivované, ale zároveň obyčejně lidské ve své bezbrannosti, v níž se nikdy nedovedla přizpůsobit přísné atmosféře dvora a autoritářské tchýni Žofii, na což doplatilo její manželství i děti. 

Jak tvrdí inscenátoři, životní příběh krásné rakouské císařovny fascinuje dodnes. Diváci se stanou svědky klíčových momentů jejího nevydařeného manželství, zásahů její autoritativní tchýně do výchovy dětí, přísné atmosféry dvora s jeho vojenským režimem. Autor přitom nezapomněl ani na osudy jejích potomků.

Ve hře, které nechybí jemně ironický historický nadhled, je Sissi prototypem moderní ženy – samostatné, sebevědomé, vzdělané, krásné a pěstěné. V jejím nitru se však skrývá bolest, frustrace, samota i nejistota, před kterými nedokáže uniknout.

Slovenský dramatik Viliam Klimáček hru napsal na objednávku Slovenského národního divadla Bratislava, kde měla premiéru v režii maďarské režisérky Eszter Novák 7. a 8. června 2016.

Na ostravské inscenaci, která se hraje v překladu Kataríny a Marka Pivovarových, se podílejí nejen již zmíněný režisér a šéf činohry NDM Peter Gábor a dramaturgyně Sylvie Rubenová, ale také Michal Syrový (scéna), Alena Schäferová (kostýmy), Kristýna Slezáková (choreografie), Lucie Kurnická (pohybová spolupráce), Nikos Engonidis (hudba) a Jiří Šimáček (korepetice).

Vedle Pavlíny Kafkové v roli Sissi se objeví další oblíbení herci jako Petra Lorencová, Petr Houska, František Strnad, Vladimír Polák, Marie Logojdová, František Večeřa nebo Vladimír Čapka.

První repríza epopeje z císařského dvora je ohlášena na sobotu 10. června v 18.30. Představení Sissi (Útěky Alžběty Rakouské) se bude hrát na scéně Divadla Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám