Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské chystá narozeninové setkání s překladatelem Martinem Hilským

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Setkání s věhlasným překladatelem a znalcem Shakespearova díla chystá na středu 3. dubna Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Pořad nazvaný Večer pro Martina Hilského s Martinem Hilským se uskuteční u příležitosti sedmdesátých narozenin překladatele.

Foto: Robert Rohál

Martin Hilský na své nedávné besedě v ostravském Domě knihy LIBREX.

Článek

S panem profesorem bude rozmlouvat básník Petr Hruška, přičemž mezi gratulanty budou ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, režiséři Peter Gábor a Janusz Klimsza, bluesman Pepa Streichl a další. V programu dojde i na ukázku z připravované inscenace Sen noc svatojánské, jejíž premiéra by měla proběhnout 11. dubna.

Když byl Martin Hilský v Ostravě naposledy, což bylo 22. února letošního roku (v Domě knihy LIBREX měl besedu spojenou s autogramiádou v souvislosti s vydáním knihy Slovník citátů z díla Williama Shakespeara), připomněl, že letos je to právě třicet let, co hru Sen noc svatojánské přeložil do češtiny.

Její nejnovější uvedení v NDM připravuje Peter Gábor, který do inscenace obsadil Igora Orozoviče, Veroniku Lazorčákovou, Aleše Bilíka, Petru Lorencovou, Renatu Klemensovou, Vladimíra Poláka, Pavlínu Kafkovou Františka Strnada, Ladu Bělaškovou, Vladimíra Čapku, Marii Logojdovou a další členy činohry.

Bez zajímavosti není, že zatímco autorkou scény a kostýmů je Katarína Holková, scénickou hudbu složil Vladimír Franz, který s Gáborem spolupracoval i na jeho předcházející inscenaci Smrtihlav. 

Nenechte si ujít jevištní rozmluvy v předvečer sedmdesátých narozenin fenomenálního překladatele a znalce Shakespearova díla prof. PhDr. Martina Hilského, CSc. Večer Pro Martina Hilského s Martinem Hilským proběhne ve středu 3. dubna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. 

Vstupenky jsou v obvyklém předprodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám