Hlavní obsah

Národní divadlo Brno uvádí Marii Stuartovnu

Novinky, Jiří Smutný

Činohra Národního divadla Brno připravila na druhou polovinu června historické drama Friedricha Schillera Marie Stuartovna. Premiéra se uskuteční v Mahenově divadle v pátek 15. června v 19.00 hodin.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu k inscenaci

Článek

Inscenace zachycuje poslední dny panovnice Marie Stuartovny. V únoru 1587 je na skotskou královnu Marii příliš pozdě. Již 19 let je vězněna Angličany. Její život je v rukou její sokyně, královny Anglie a Irska Alžběty I. Ta se rozhoduje, zda podepíše ortel smrti nebo udělí milost.

Smrt Marie Stuartovny byla dlouho interpretována jako oběť krásné katolické mučednice. Alžběta byla naopak chápána negativně. V Schillerově hře dojde k vyrovnání obou těchto pohledů.

V titulní roli se představí Hana Tomáš Breštianská, Alžbětu hraje Eva Novotná. V dalších rolích vystoupí Petr Bláha (Robert Dudley, hrabě z Leicesteru), Vladimír Krátký (George Talbot, hrabě z Shrewsbury), Martin Sláma (Wilhelm Cecil, baron z Burleighu), David Kaloč (Wilhelm Davison, státní tajemník), Jan Grygar (Amias Paulet, rytíř, strážce Mariin), Tomáš David (Mortimer, jeho synovec), Dušan Hřebíček (Melvil, správce domu), Tereza Groszmannová (Hanna Kennedyová, chůva), Sana Popovič j.h. (svědek).

Hru přeložil Hanuš Karlach, dramaturgem byl Martin Kubran, scénu navrhl Tom Ciller, kostýmy Georges Vafias, režie se ujal Martin Čičvák. Nejbližší reprízy jsou připraveny na sobotu 16. června a pondělí a úterý 18. a 19. června. Další budou v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám