Hlavní obsah

Národ Švejků nemá sochu Švejka, Slováci, Rusové a Poláci ano

Novinky, Vratislav Konečný

Česká charakteristika - Moraváky z toho vynechávám, určitě by tvrdili, že v tom nejedou - je švejkování. S touto vlastností jsme známi i v zahraničí. Proč ji ale nedokážeme na rozdíl od našich sousedů prodat? Vždyt ani nemáme žádnou pořádnou Švejkovu sochu, ostudou je, že stojí i v Petrohradu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Putimská anabaze netáhne?

Švejkovských hospod u nás je několik, suvenýry povětšinou tragického zpracování si také můžete koupit, ale sochu dobrého vojáka nenajdete.

Nechápu, proč třeba nestojí v Putimi. Místo před domem, kde se natáčela úžasná scéna se Švejkem coby ruským špionem, je přímo k tomu vyzývající. Obec asi nepotřebuje zvýšit příjem.

Na nádraží v Humenném

U repliky neexistující studně stojí na nádraží ve východoslovenském městě Humenném téměř dvoumetrová Švejkova socha z umělého kamene. Švejk tu sháněl pro nadporučíka Lukáše koňak, když "se mu počalo vše nějak hnusit a cítil potřebu se opít, aby ho opustil světobol" .

Tady nasedl na vlak Švejk s 91. c. a k. pěším plukem a vydal se přes Sanok na haličskou frontu. Už za Lupkovským průsmykem začíná na polské strana cyklostezka po stopách Švejka, vede s různými zastavenámi, vysvětlujíci v polštině na žlutých tabulích vojákovy činy až do Sanoku.

Od Sanoku po Lvov

Sanok, malé městečko pár desítek kilometrů od slovenských hranic, je přešvejkované. Největší atrakcí je bronzová socha Švejka sedícího na lavičce, odhalená v červnu 2003. Pro šestí se mu sahá na nos, takže už svítí jako žárovka. 

O dva měsíce dřív odhalili Švejkovu sochu s půllitrem za zády v Petrohradě. V Sanoku je hospoda U Szwejka, vyzdobená výjevy z knířky podle Ladových obrázků. Je tu i jeho ulička, na mnoha domech jsou nápisy o 91. regimentu.  V Polsku se vaří pivo Szwejk, je tu několik spolků dobrého vojáka, Švejk se hraje v polštině jako divadlo.

Je mnoho dalších památek včetně další sochy vyrobené z odpadového materiálu je v Przemyslu, bývalé pevnosti, kam měl dobrý voják také dorazit. Podle informací jsou dvě sochy i ve Lvově a jedna ve Skelivce. V Polsku probíhá i tradiční setkání Švejků, příznivci se sdružují do Spolků přátel Jaroslava Haška i Josefa Švejka téměř po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám